Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena izložba “Naša istorija - naša sećanja “

rssBookmark and Share

Niš 21.10.2018. Južna Srbija Info

U Oficirskom domu u Nišu juče je otvorena putujuća izložba posvećena sećanju na oslobađanje Srbije u jesen 1918. i sećanje na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Otvorena izložba “Naša istorija - naša sećanja “

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.

Otvaranju izložbe prisustvovali su njegova ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator.


#   Niš   Darko Bulatović   prvi svetski rat   istorija   Francuski institut Niš   Ambasada Francuske   Naša istorija naša sećanja (izložba)
@DarkoBulatovic_ @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima