Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prva knjiga u osmoj deceniji

rssBookmark and Share

Donji Dušnik 04.01.2014. RTS

Radmila Milojković iz Donjeg Dušnika kod Niša, nastavnica srpskog jezika u penziji, objavila je svoju prvu knjigu.

Knjigu pod naslovom: "Šuma šumi, Kutina žubori, vreme teče" posvetila je svom rodnom kraju Zaplanju.

Prva knjiga u osmoj deceniji

Da za objavljivanje prve knjige nikad nije kasno, pokazala je sedamdeset šestogodišnja Radmila Milojković iz Donjeg Dušnika kod Niša. Nastavnica srpskog jezika u penziji, knjigu pod naslovom: "Šuma šumi, Kutina žubori, vreme teče" posvetila je svom rodnom kraju Zaplanju.

"U dolini pod orahom Stoji stara potočara. Ona pamti čuda stara: I drekavce, i vampire, Veštice i vukodlake, pamti vile, vilenjake", kaže Radmila.

Pesme, pripovetke, kratke monodrame, za decu i odrasle, smestila je Radmila u svoju prvu knjigu sećanja svoja i svojih predaka, i narodne običaje starog Dušnika.

"Iz vremena od pre 150 i 200 godina, kada su se Turci povlačili sa ovih prostora, jer je Dušnik tada mnogo mirisao na onaj turski način življenja, ono razbaškarenje i uživanje po mejanama", kaže ona.

Knjiga je nastala iz rukopisa pirkupljanih godinama. A ljubav prema književosti stekla je, kaže, od starih ljudi, nepismenih, ali sjajnih pripovedača.

"Imali su milostivo srce, imali su veliku dušu, i pričali su, neumorno su pričali, tako samo ko nije hteo, nije mogao od njih da nauči", kaže Radmila.

Celog života posvećena porodici, tek sada je imala vremena za knjigu. Ostala je na selu, i danas radi sve poslove u kući i oko nje. Selo se, kaže, ne može ničim zameniti.

"Rekla bih svima onima koji su ostavili svoje selo, da se vrate ovde, lepota življenja je u selu. Sve drugo je promašaj", dodaje ona.

Kao nastavnik srpskog jezika Radmila je radni vek provela u Donjem Dušniku. U Nišu je živela svega nekoliko godina, ali planira da svoju drugu knjigu posveti niškoj Paliluli, za koju je, kaže, emotivno vezana.

 


#   Radmila Milojković   Donji Dušnik   knjiga
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima