Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veterani „Abraševića“ oduševili Prokupčane

rssBookmark and Share

Prokuplje 25.11.2022. Južna Srbija Info

Spletom starogradskih igara, veterani Kulturno umetničkog društva „Abrašević“, otvorili su sinoćni koncert u Domu kulture, na kome su učestvovali i brojni vokalni solisti.

Veterani „Abraševića“ oduševili Prokupčane

Oni su pred prokupačkim ljubiteljima pesme i igre, izveli samo neke od najpoznatijih narodnih pesama i igara. Na koncertu „Veterani gradu“, najstariji članovi ovog igračkog društva, publici su poklonili splet igara iz Leskovca, Brankovine i „Kosovske kraljice“.

U pevačkom delu ovog koncerta nastupili su Milisav Pavlović Pećanac, Slaviša Stolić, Dragan Cekić, Slavica Milanović i Nada Radovanović. Oni su se predstavili pesmama „Što se bore misli moje“, „Ne silazi sa čardaka“, „Beogradski mali pijac“, „Sejdefu majka buđaše“, „Ja prošetah šefteli sokakom“, „Mila majko šalji me na vodu“, „Na te mislim“, „Suza zaključana“, „Hvalila se lepe Mare majka“ i „Noć je tiha“. Program je bio sastavljen od muzike koja se generacijama i pevala i igrala.

-Upravo negovanje naše narodne tradicije, folklora, običaja, narodne nošnje i pesme, bio je zadatak i večerašnjih učesnika. Pod okriljem „Abraševića“ oni svoje slobodno vreme poklanjaju upravo ovom zadatku, rekli su u Domu kulture, pod čijim okriljem godinama unazad rade i stvaraju članovi ovog društva.

Orkestar, koji je pratio sinoćne izvođače činili su Jovan Ilić bubnjevi, Dragutin Đorđević Čelebon gitara, Nebojša Danilović Benks klavir, Aleksandar Luković harmonika i Boban Kostić, harmonika.

U Domu kulture navode da su svi oni zajedno zaslužni što se u našem gradu čuva i neguje lepa muzička tradicija.

-Za sve njih je zajedničko to što decenije svojih života poklanjaju upravo tome, pesmi i igri. Nadamo se da će njihovim stopama ići i generacije mlađih članova Kulturno umetničkog društva „Abrašević“, jer zaista imaju na koga da se ugledaju, istakli su uovoj ustanovi kulture.


#   Prokuplje   folklor   Dom kulture Prokuplje   Abrašević Prokuplje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima