Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bez osveženja, nastvljaju se vreli dani i tople noći

rssBookmark and Share

Niš 10.08.2021. RTS, Južna Srbija Info

Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature kao proteklih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm, navode iz RHMZ-a.. U Nišu ove nedelje i do 39 stepeni.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Slobodan Sovilj je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da iako smo posle užarenog jula očekivali da će tokom avgusta vreme biti znatno prijatnije, lampica na meteo-alarmu se ne gasi – na snazi će biti i žuti i narandžasti meteo-alarm.

"Iako u narednom periodu ne očekujemo jako visoke temperature, koje smo imali prethodnih dana, izuzetno toplo vreme se nastavlja, tako da će i dalje biti rizik zbog pojave šumskih požara na celom području Balkanskog poluostrva ali i istočnog Sredozemlja", navodi Sovilj.

Ocenjuje da će ovo će biti jedno od najtoplijih leta i, kako kaže, to je posledica izuzetno izraženog toplatnog talasa koji je zahvatio centralno i istočno Sredozemlje u prethodnom periodu, gde su temperature bile i do 47 stepeni, koliko je izmereno u pojedinim delovima Grčke.

"Najtoplije leto do sada bilo je 2012. godine. Prema dosadašnjim vrednostima, još nismo dostigli vrednosti temperature kao tog leta, ali u svakom slučaju, ovo će biti jedno od najtoplijih, pogotovo što ćemo i u narednom periodu imati izuzetno toplo vreme i na snazi će zbog toga biti i žuti i narandžasti meteo-alarm", objašnjava Sovilj.

Kako kaže, u narednom periodu neće biti uslova za padavine.

"Nema padavina iako ih bude one će biti lokalnog karaktera. Padavine će biti lokalnog karaktera u vidu izolovanih pljuskova, ali nikakvog pravog osveženja ili intezivnih padavina koje bi značajnije stabilizovale situaciju neće biti", navodi gost Jutarnjeg programa.

Navodi i da su zbog porasta temperatura reagovale i Ujedinjene nacije koje su u svom izveštaju navele da je upaljen crveni meteo-alarm za čovečanstvo zbog neodgovornosti čoveka prema prirodi.

"Taj izveštaj je dat zbog porasta temperature koji je primetan i na našem području. U proteklih šezdesetak godina imamo porast temperature za dva do tri stepena. Sam taj porast temperature vodi i izraženijim toplotnim talasima u toku leta i pojavi intenzivnijih šumskih požara", navodi Sovilj.

Ističe da je zbog svega toga pred nama važan zadatak – da smanjimo upotrebu fosilnih goriva i koristimo zdraviju energiju.

Komentara: 0


#   Niš   RHMZ   vrućine   toplo   leto
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima