Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od nedelje očekuju se obilne padavine, preduzeća u pripravnosti

rssBookmark and Share

Niš 10.05.2019. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, naglasivši da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti. Vopodoprivredni sistem "Morava" spreman.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uveče i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Podsetio je da se to podudara sa situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave, rekao je ministar Nedimović.

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotocima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u zapadnoj Srbiji.

"Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva tri-dana svi će biti na terenu", rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže ministar, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometara i naprave ozbiljan problem.

"Mi smo, međutim, spremni da se uhvatimo ukoštac sa tim i nadam se da neće biti većih problema", dodao je Nedimović.

"Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku", zaključio je.

Komentara: 0


#   Niš   poljoprivreda   poplava   kiša   padavine   vodoprivreda   Vodoprivredni centar Morava   Branislav Nedimović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima