Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta treba da znate ako ste odlučili da postavite roletne na prozore?

Bookmark and Share

11.05.2021. Nikola Stojanović

Osnovno pitanje i delema sa kojim ćete se susresti ukoliko ste odlučili da na nove aluminijumske ili PVC prozore, ili pak na postojeće drvene prozore ugradite roletne jeste za koji materijal da se odlučite.

Šta treba da znate ako ste odlučili da postavite roletne na prozore?

Zatim je tu dilema koje roletne imaju duži vek trajanja, koje su efikasnije kada je u pitanju zaštita od sunca, koje obezbeđuju bolju izolaciju, itd... Materijali koji su najzastupljeniji kad je u pitanju ponuda roletni na tržištu su PVC i aluminijum. Iako nekada najpopularnije drvene roletne su danas retko u upotrebi i ponudi, jer se  savremeni materijali manje deformišu, lakši su za odrzavanje, bolje podnose vlagu i spoljašnje uticaje. Bez obzira od kog su materijala roletne značajno utiču na kvalitet boravka u domu.

Komfor koji se postiže ukoliko na prozorima imate roletne

Pre svega roletne će vam omogućiti zaštitu od svih spoljašnjih uticaja. Leti će Vam obezbediti smanjenje prekomernog zagrevanja prostorija, dok će zimi omogućiti da dodatno uštedite kada je u pitanju potrošnja električne energije jer će sprečiti gubitak toplote iz stana ili kuće. Roletnama ćete smanjiti nivo buke koji dopire iz spoljašnje sredine, a takođe možete regulisati osvetljenost prostora, od potpune svetlosti, do potpunog mraka ukoliko Vam je potreban. Roletne će dodatno zaštititi i stolariju od spoljašnjih uticaja i na taj način produžiti njen vek trajanja. Ne manje važan faktor je i činjenica da dodatno povećavaju sigurnost, smanjujući mogućnost provale. Na kraju krajeva roletne će Vas zaštititi i od neželjenih pogleda.

Aluminijumske roletne kao najbolji izbor za Vas 

Alumnijumske roletne iako najskuplje, zasigrno će Vam pružiti najveći komfor prilikom boravka u kući. Izrađene su od aluminijumskih lajsni koje su šuplje i ispunjene poliuretanskom penom. Ova pena doprinosi povećenju termičke i zvučne izolacije, ali i tome da prilikom spuštanja i podizanja roletne ne „zvone“, kao što je to slučaj sa lajsnama bez ispune. Aluminijum obezbeđuje čvrstinu i dugotrajnost, ali i najbolju zaštitu čak i od najjačeg sunca. Lakoća aluminijuma kao materijala, omogućava pokrivanje velikih površina aluminijumskim roletnama. Ono što je još jedna, dodatna, pogodnost ovih roletni je mogućnos ugradnje protivprovalnih sistema, jer njihov mehanizam to omogućava. Jednostavno i lako rukovanje omogući će Vam jedan od nekoliko sistema prenosa pokretnog mehanizma koji su vam na raspolaganju:

  • Električni pogon
  • Povlačenje gurtnom i 
  • Kurble sa prenosnim mehanizmom

Aluminijumske roletne kao i kutija roletni dostupni su Vam u širokoj paleti boja, što će Vam omogućiti da upotpunite estetski doživljaj u Vašem domu.

Rolo zavese po meri i platna od kojih se prave

Rolo zavese po meri mogu biti pravi izbor za Vas ukoliko sređujete stambeni ili poslovni prostor. U odnosu na metražne zavese poslednjih nekoliko godina rolo zavese polako preuzimaju primat.

Rolo zavese sastoje se od dekorativnog platna i mehanizma. Količina svetlosti koja će ulaziti u prostoriju zavisiće od vrste platna, a postoje i specijalne vrste platna koje zaustavljaju UV zrake, a propuštaju svetlot. Da li će zavesta potpuno zatamneti prostoriju ili propustati blagu svetlost, regulisaćete pomoću lančića, koji ćetet pomerati gore dole, ili pomoću daljinskog upravljača. Sva platna za rolo zavese su antibakterijska, i ne zadržavaju neprijatne mirise ili prašinu. Rolo zavese prave se po vašoj meri, u dužini i širini prema potrebi, pa se na ovaj način mogu pokriti i veće površine. Ma kakve estetske zahteve da imate i ma kakve da su vam boje zidovi, šareni, različiti modeli rolo zavesa mogu upotpuniti vaš prostor. Montaža rolo zavesa takođe je moguća i na krovnim prozorima.

Odrzavanje rolo zavesa

Njihovo jednostavno i lako održavanje jedna je od osnovnih prednosti rolo zavesa. Sem povremenog čišćenja suvom krpom sama kutija ne zahteva nikakav poseban tretman, a i odražvanje samog platna je minimalno zahtevno. Dovoljno je samo preći preko platna prvo vlažnom, a zatim i suvom krpom i to je sve što se tiče načina čišćenja rolo zavesa.

Komentara: 0


#   saveti   prozor   zavese   stolarija   aluminijumsker roletne   roletne
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima