Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sve što treba da znate o domovima za stare

Bookmark and Share

18.06.2018. Nikola Stojanović

Na tržištu se mogu naći ponude različitih ustanova za smeštaj starijih lica, bilo da su u pitanju privatni ili državni domovi za stare. Ponuda je široka a od toga za koju će te se odlučiti vi i vaša porodica zavisi i od toga spremni da izdvojite finasijska sredstva.

Sve što treba da znate o domovima za stare
Sve što treba da znate o domovima za stare

Na tržištu se mogu naći ponude različitih ustanova za smeštaj starijih lica, bilo da su u pitanju privatni ili državni domovi za stare. Ponuda je široka a od toga za koju će te se odlučiti vi i vaša porodica zavisi i od toga spremni da izdvojite finasijska sredstva.

Privatni domovi za stare  imaju manje smeštajne kapacitete i kod njih lista čekanja ne postoji, dok se u državim domovima na smeštaj može čekati duži vremenski period. Da bi jedan dom za stare mogao neometano da radi on za svoj rad mora da dobije licencu koju izdaje Ministarstvo za socijalni rad, za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Uslove koje treba ispuniti za dobijanje licence tiču se adekvatnog stambenog objekta koji mora biti po visokim standardima i mora da bude prilagođen ciljnoj grupi koja je smeštena, kadrovi medicinskih i stručnih radnika, broja korisnika i još dodatnih administrativnih procedura koje se moraju ispoštovati.

Sve ustanove za smeštaj starih lica pružaju medicnsku negu koja podrazumeva tretmane od strane lekara, medicisnkih sestara, fizioterapeuta, negovateljica kao i psiho-socijalnu podršku od strane socijalnih radnika i psihologa.

Cene smeštaja koje imaju Beogradski starački domovi kreću se od 30.000 do 120.000 dinara koliko je potrebo da izdvoji za sobe koje su jednokrevetne ili apartmanske, dvokrevetne ili trokvetene. Sobe uglavnom imaju svoja kupatila u sklopu sobe. Ono što takođe utiče na konačnu cenu usluge tiče se i toga koji stepen medicinske nege je potreban, kao i koliki je stepen samostalnosti korisnika. 

Dom za stare je najbolje mesto gde može da se provede starost 

Dom za stare je mesto koje predstavlja spokoj za najstarije. Paradoksalno je misliti da su domovi za stare mesta u kojima preovladva tuga. Realnost situacije je suprotna tome. To je mesto za sjajno druženje, za stvaranje raznih kreativnih stvari. Socijalni radnici za korisnike doma često organizuju litelarne radionice, glumačke sekcije, recitatorske...

Sve ove radionice imaju svoju višu svrhu a to jeste da vreme koje se provede u domu bude iskoršćeno što bolje i kreativnije. Na taj način korisnici imaju osećaj korisnosti, nemaju osećaj usamljenosti što je jako bitno jer se tako spračava nastanak nekih od depresivnih stanja koje su kod starijih osoba mnogo češća nego kod osoba mlađe dobi.  

Demencija kod starih osoba

Ukoliko se dešava učestalno zaboravljanje, i nemogućnost da se osoba priseti nekih bitnih stvari koje znala i ako se u tom slučaju radi o osobi starije dobi, sasvim je verovatno da je došlo do demencije. To je tema o kojoj se sve češće govori.Ukoliko je oštećeno svako novo pamćenje i stvari koje su se desile u veoma bliskoj prošlosti, i ako im ne pomaže ukoliko ih neko podseti onda su ozbiljne indikcije da se demencija već usadila u osobu.  

Demencija se ne može izlečiti ali se može usporiti njen proces uz pomoć lekova. Mozak treba stalno da se vežba, zato druženje i mentalne aktivnosti jačaju pamćenje tako se odlaže nastanak demencije iako možda imate genetsku predispoziciju za to. U tom slučaju domovi za stare mogu biti dobra terapija u sprečavanju nastanka demencije i njenom boljem i adekvatnom lečenju. 

Komentara: 0


#   starački dom
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima