Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jovica Antonić na Medijaninoj tribini o stanju u reprezentaciji: Selekcija, tim, kompozicija

rssBookmark and Share

Niš 16.02.2018. Južna Srbija Info

Kancelarija za mlade niške GO Medijana u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije i Regionalnim košarkaškim savezom Istočne Srbije organizovala je danas gradskom hotelu "New City" tribinu pod nazivom “Aktuelni momenat u seniorskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije”.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Na svojevrsnoj tribini je glavni govornik bio naš poznati strateg i prvi pomoćnik selektora Aleksandra Đorđevića u seniorskoj reprezentaciji Srbije, Jovica Antonić.

Pred prepunom salom, Antonić je prisutnima u opširnom izlaganju približio funkcionisanje i odnose u našoj reprezentaciji, a pored njega, govorili su i generalni sekretar KSS Dejan Tomašević, potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović, predsednik RKSIS Uroš Parlić i kao predstavnik Gradske opštine Medijana, većnik Igor Todorović.

Foto: Južna Srbija

– Velika mi je čast i zadovoljstvo što imam mogućnost da pred ovolikim brojem ljudi, a naročito pred mladima za koje mislim da bi ovo naše obraćanje trebalo njima da da smernice o vrednostima koje negujemo u našoj reprezentaciji, o ljudima koji mogu da budu istinski uzori mladima ne samo u košarci, već i ponašanjem kojeim van terena.

Antonić je priču osmislio tako što je izvukao neke ključne reči… Gradirao ih je po vrednosti, njegovom standardima..

Selekcija, tim, kompozicija…

– Ali ne vezano za stručni deo, već kako se postiže autoritet, šta je uopšte autoritet? Da bi dobio šansu od igrača da mu pokažeš šta znaš, prvo moraš da pokažeš koliko ti je stalo. Da si motivisan, otvoren, komunikativan, posvećen, da imaš cilj… Tek tada ćete od igrača dobiti šansu. I kada kod igrača uspete da stvorite autoritet koji se gradi znanjem i činjenicama, onda ste uradili veliki deo posla. Uvek je na početku najteže, jer dolaze iz različitih sredina, sa nepoverenjem prema ljudima sa kojima treba da počneš da sarađuješ – pričao je Antonić, pa podsetio kako je sve to išlo u reprezentaciji Srbije.

– Početak našeg rada i druženja bio je takav da smo se javljali samo sa zdravo. Posle meseca dana svaki susret je bio sa „overavanjem“, posle dva meseca smo postali ekipa koja se prilikom svakog viđenja zagrli i pozdravila.

Ljudski kvalitet…

– Da bismo došli do najsuptilnijeg dela u smislu promicanja u karakter i dušu nekoga, vrlo insistiramo na komunikaciji, pokušavamo da igrači u nama vide ljude prema kojima mogu da imaju poverenja, da mogu da pričaju o svemu, ne samo o košarci. I to je ono o čemu vodimo računa, takav ambijent je potreban da bi se napavio tim koji može da napravi uspeh. Bliskost i iskrenost dovodi do toga da možemo da se pouzdamo jedni u druge, da tražimo i dobijamo pomoć jedni od drugih. Bez toga ne mogu da se prave uspesi. Košarka je pomozi i omogući. Pomozi u odbrani, omogući u npaadu. Na terenu se sve vidi, teren ne laže, i koje kakav karakter i ko je spreman da bude deo tima, zajedništvo, želja da omogućiš i drugom i trećem igraču da budu zadovoljni i važni. To je ono na čemu insistiramo od početka. Vrlo je bitna i interna komunikacija između igrača. Iznutra u timu, kada imate igrače gde se ne bira ko će skim da sedne, kada nemate grupe i odvajanje, onda vam je sve lakše da radite…

Fanatičnost…

– U ambciji, energiji, u motivaciji, u zahvalnosti, posvećenosti i disciplini… Dva čoveka koji su od početka bili sinonimi toga, jedan je igrač Stefan Marković i Saša Đorđević koji su gurali i vodili sve nas da dođemo do najvišeg mogućeg nivoa.

Interna pravila u timu…

– Imamo ih mnogo… Bitno je da se poštuju i da se ispunjavaju. I to se vidi kroz naš teren…

Tim…

– Uvek je sastavljen od 12 igrača koji najbolje mogu da funkcionišu zajedno. Pokušavamo da svakom igraču damo mogućnst da pokaže karakter i gde on mođe da bude lider, da oseti odgovornost za to što radi i da dobije važnost i poštovanje – rekao je između ostalog Jovica Antonić, u izuzetno zanimljivoj priči.

Dejan Tomašević

– Ovog leta nas očekuje organizacija kadetskog Evropskog prvenstva u Novom sadu, veliki košarkaški FIBA i NBA kamp „Košarka bez granica“ u Beogradu… Očekujemo dolazak brojnih velikih velikih imena… U ponedeljak nas čeka okupljanje seniorske muške reprezentacije, imamo dve vrlo bitne utakmice sa Nemcima i Austrijancima. Sa velikom dozom optimizma dočekujemo sledeće izazove… Pričajući o Kupu, uvek se sa radošću vraćamo u Niš. Kad god bismo napravili anketu i pitali ljude iz klubova u koji grad bi došli, svi apostrofiraju Niš. Siguran sam da će Niš i ovog puta biti sjajan domaćin…

Foto: Južna Srbija

Dušan Projović

– Drago mi je što ovde vidim ljude iz košarkaškog Niša. Sa ponosom mogu dakažem, ono što je uradila optšina Medijana, koja uvek nagrađuje najbolje đake, sportiste, da tu prave vrednosti dolaze do izražaja. Hvala i Jovici Antoniću koji je prihvatio da učestvuje na ovoj tribini. Jovica  i ja smo vršnjaci, malo smo igrali zajedno, bio je dobar igrač, odličan trener, ali najbolji čovek,

Foto: Južna Srbija

Uroš Parlić

Foto: Južna Srbija

– Jovica Antonić može da deli bogato iskustvo o aktuelnom trenutku i da tako edukuje mlade… I prethodne četiri godine apelujemo na mlade navijače da se sportski ponašaju oko terena i oko dvorane. Sledeće godine Niš je domaćin jedne grupe ženskog seniorskog Evropskog prvenstva u košarci, što nam je velika čast…

Foto: KKS

Komentara: 0


#   Niš   košarka   Južna Srbija region   Saša Đorđević   reprezentacija   Uroš Parlić   Kup Radivoj Korać   Dejan Tomašević   Dušan Projović   gradske opštine   New City Hotel   Jovica Antonić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima