Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kerković: Pravilno prenošenje znanja i iskustva pored talenta i rada, najbitnija stvar u sportu

rssBookmark and Share

Niš 09.05.2022. Južna Srbija Info

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu obeležio je danas vek života i rada, jubilej svog dugogodišnjeg saradnika, velikog pedagoga i sportiste prof. dr Aleksandra Kerkovića.

Kerković: Pravilno prenošenje znanja i iskustva pored talenta i rada, najbitnija stvar u sportu

Obeleževanju su prisustvovali sam slavljenik prof. Kerković, Svetislav Pešić selektor Košarkaške reprezenetacije, Bratislav Đorđević, gosti iz Olimpijskog komiteta, prva generacija niškog DIF-a, sportski radnici, dekan prof. dr Milovan Bratić, prodekani kao i kolektiv fakulteta.

Profesor Kerković se osvrnuo na početke košarke u Srbiji i Jugoslaviji.

Govornici su se smenjivali i imali samo reči hvale za rad profesora kerkovića, posebno kada se radi o pedagoškom iskustvu.

Obeležavanje jubileja je prošlo u razgovoru i emotivnoj atmosferi sa saradnicima prof. Kerkovića iz drugih gradova i sportskih ustanova, .

 

Aleksandar Kerković, rođen je 2.05.1922. u Kraljevu (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca). Obrazovanje: Upisan je u Prvu generacija tsudenata Državnog Instituta Fiskulture (DIF), šk. 1946/47. godine. Diplomirao je 1949. godine u Beogradu. Magistarski rad je odbranio 1966. godine na Visokoj školi za fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju je odbranio 1974. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Zaposlenje: Prvi radni odnos zasnovao je 1952. godine u Beogradu (Komitet Fizičke kulture FNR Jugoslavije), kao referent za Sport. Od 1953-1955. godine radio je kao profesor fizičkog vaspitanja u Gimnaziji i Učiteljskoj školi u Šapcu.

Prvo univerzitetsko zvanje stekao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je izabran za višeg predavača (1974), zatim vanrednog profesora (1975) i redovnog profesora (1977).

  • puta je bio upravnik Studijske grupe za Fizičku kulturu, u dva mandata prodekan Filozofskog fakulteta, a u penziju je otišao sa pozicije Dekana Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Nišu (maj, 1987).

Pedagoške aktivnosti: U okviru Studijske grupe za fizičku kulturu (FK), predavao je na katedri za Teoriju i metodiku Fizičkog vaspitanja i Rekreacije i na katedri Sportskih igara, dok je, u okviru Katedre Individualnih sportova, bio organizator kurseva iz Plivanja i Skijanja.

Kao prvi doktor nauka iz oblasti Fizičke kulture (na Univerzitetu u Nišu), sa velikim brojem predmeta koje je pokrivao, praktično je učestvovao u svim komisijama za odbranu diplomskih radova. Kao profesor VPŠ, Grupe za FV, bio je mentor i predsednik komisije u preko 600 praktičnih ispita, koji su bili ujedno i završni, diplomski radovi. Kada su stečeni uslovi za organizovanje poslediplomskih studija, radi obrazovanje kadrova za VII-1 stepen stručne spreme, učestvovao je kao predavač na Metodologiji istraživanja, na matičnom fakultetu, ali i kao predavač po pozivu na Medicinskom fakultetu Univerziteta “Kiril i Metodij” u Skoplju, na Univerzitetu u Prištini i na Prirodoslovskom fakultetu Univerziteta u Splitu, na predmetu Sociologija sporta. Ova oblast je od početka bila u sferi njegovog najužeg interesovanja, tako da je bio rukovodilac brojnih magistranada, čije su teme bile interdisciplinarnog karaktera, ne samo u Nišu. Pre odlaska u penziju, na Filozofskom fakultetu – na Grupi za Fizičko vaspitanje, bio je predsednik komisije i ispitivač u preko 150 diplomskih radova. (Prilog - 001-Širi prikaz biografije).

Ostale aktivnosti kandidata: Aktivno je učestvovao u formiranju sportskih klubova i rukovođenju istih, u mnogim gradovima Srbije, bilo kao sportista, trener ili član uprave, o čemu svedoče brojna priznanja, zahvalnice i nagrade.

Naročito je bio uspešan u košarci, kao igrač (član Nacionalnog tima, 1949. godine) i trener (Košarkaški klub „Student“– Niš), zatim u reprezentacije u fudbalu (golman), i u atletici (Prvak beogradskog univerziteta u skoku uvis, 1949. godine).

Komentara: 0


#   Niš   košarka   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Aleksandar Kerković prof.
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima