Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Savić: Daćemo sve od sebe da u Nišu povratimo optimizam i pogled u budućnost kada je plivanje i vaterpolo u pitanju

rssBookmark and Share

Niš 17.03.2021. Južna Srbija Info

Naš proslavljeni jugoslovenski i srpski vaterpolista Dejan Savić, sada selektor vaterpolo reprezantacije Srbije biće jedan od predavača na Fakultetu sporta i vizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu u školi trenera za vaterpolo.

Savić: Daćemo sve od sebe da u Nišu povratimo optimizam i pogled u budućnost kada je plivanje i vaterpolo u pitanju

Obuka bi trebalo da počne u narednih mesec dana.

To je danas dogovoreno tokom njegove posete fakultetu i susretu sa profesorom dr Milovanom Bratićem, dekanom FSFV, prodekanom dr Tomislovom Okičićem, profesorom plivanja i vaterpola, profesorima i saradnicima.

Savić je ponudu predavača prihvatio sa oduševljenjem naglašavajući da je zadatak Fakulteta ali i njegov da pripreme mlade trenere koji će se posvetiti najmlađim, a potom i postizanju rezultata u ovom sportu.

„Naša opredeljenje je da, kada je u pitanju struka, na fakultet dovedemo što više ljudi iz Saveza ili klubova koji će držati predavanja i tako dati značajan doprinos u tom delu nastavi na našem fakultetu. Oni su nezamenjivi predavači za studente upravo iz tog razloga jer imaju mnogo teoretskog i praktičnog znanja a dolaze iz struke. Posebno im u prilog ide to što su oni prepoznatljivi u sportovima u kojima su angažovani, a to je nešto što imponuje našim studentima i oni se rado odazivaju ovakvim susretima“, kazao je profesor dr Milovan Bratić, dekan FSFV.

Dodao je da će se proslavljeni trener vaterpolo reprezentacije Srbije pred studentima koji završavaju obuku za vaterpolo trenere pojaviti nakon povratka sa letnjih Olimpijskih igara u Tokiju. 

„Svakako da im puno znači kada pred njima stoji i govori im o trenerskom iskustvu jedan Dejan Savić koji je legenda našeg vaterpola. Njegova predavanja su važna i za trenere u drugim sportovima. Njegovo iskustvo je put i primer kako se ostvaruje dobar rezultat u sportu“, kazao je dr Milovan Bratić i dodao je da je njihova ideja da fakultet poveže  nauku, po čemu su već prepoznatljivi u svetu sa praksom i sportom i pokažu od kakvog je  značaja nauka za sport.

Dejan Savić se zahvalio na pozivu i sa oduševljenjem je prihvatio ponudu da bude jedan od predavča na fakultetu kada se radi o školovanju i pripremanju vaterpolo trenera. Fakultetu je čestitao na uspehu koji je postigao time što se na Šangaskoj listi nalazi među 150 najboljih svetskih fakulteta u oblasti sporta što je izuzetano.

„Saradnja fakulteta već postoji preko Udruženja vaterpolo trenera Srbije, a što se tiče konkretne saradnje uveren sam da će polaznici trenerske škole za vaterpolo spajanjem teorije sa praksom postati uspešni u svom poslu“, rekao je Savić.

Zadatak Fakulteta i stručnjaka u vaterpolu je edukacija novih kadrova i gledaćemo da se vaterpolo, pa i plivanje, ne poboljša već da se podigne na jedan viši nivo, istako je Dejan Savić.

„Ono što Nišu nedostaje kada je u pitanju plivanje i vaterpolo to je optimizam i pogled u budućnost. Sa pokojnim Nenadom Manojlovićem to je već krenulo 2002. ili 2003. godine kada je Niš postao jedan ozbiljan centar srpskog vaterpola. Kasnije se to malo ugasilo ali moram da budem malo i kritičan jer se u Nišu, koji je treći grad u Srbiji, možda i najmanje ulaže u sport.  To je generalni problem.Budžeti za sport se smanjuju umesto da se povećavaju. Niš je i grad fudbala, boksa, košarke, rukometa, borilačkih  veština. U gradu ove veličine moraju da budu zastupljeni svi sportovi a naš je posao da edukujemo ljude koji će da edukuju kadrove koji su neophodni za sportski rad. Gledano kroz sport tako se stvara  karakter i duh grada i nacije“, objašnjava Dejan Savić.

Posle kratkotrajnog pada, uz podršku Vlade Srbije vaterpolo klubovi u državi se polako izdižu.

„Imali smo tu jednu finansijsku injekciju pre tri meseca gde su svi klubovi dobili određeni materijalni podsticaj i vraća se polako to da liga bude u nekom nivou sa ostalim zemljama u regionu. Milsim na Hrvatsku, Mađarsku i Grčku. Klubovi moraju i sami malo više da se potrude u određenoj organizaciji jer ne može stalno nešto da pada sa neba ili od države. Siguran sam da određeni klubovi ako ništa drugo gledaju da vrate reprezentativce. Sa stanovišta struke treba više podmlatka i potrebna nam je edukacija trenera koji bi se bavili tom decom. Oni su tu da decu edukuju ali i da ih vaspitavaju“, izričit je selektor vaterpolo reprezentacije Srbije. 

Državni vaterpolo tim očekuju letnje Olimpijske igre u Tokiju ako se budu održale zbog celokupne situacije.

"Nadamo se da hoće, mi smo već naviknuti na karantin koji će biti na Olimpijskim igrama. Cilj nam je osvjanje medalje ali videćemo način na koji ćemo da dođemo do tog cilja. Grupu sada ne želim da komentarišem, psihološki momenat je tu najvažniji“, zaključuje Savić, prvi čovek domaće reprezentacije.


#   Niš   plivanje   vaterpolo   trener   obuka   reprezentacija   Dejan Savić   Milovan Bratić   Tomislav Okičić   Dejan Savić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima