Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Neprijavljeni turisti na Bovanskom jezeru "pune" fekalijama ovu oazu čistoće

rssBookmark and Share

Aleksinac 14.08.2016. Dušan Stevanović

Sezona turista na Bovanskom jezeru je u punom jeku. Vlasnici vila zadovoljno trljaju ruke jer sa cenom od 5 evra po krevetu imaju pune kapacitete. Računa se da na Bovanskom jezeru boravi nekoliko hiljada neprijavljenih turista iz cele Srbije.

Foto Info-G
Foto Info-G

Računica kaže da svaka vila ima bar 10 kreveta za izdavanje, a mnoge i više, što dnevno iznosi minimum 50 evra. Neka sezena potraje samo 2meseca, a traje i duže, onda je svaki vlasnik "dobar" više od 3.000 evra. Naravno, bez plaćene boravišne takse, jer turistička inspekcija je u Nišu i zbog "puno posla" ne dolazi na Bovansko jezero da "obiđe" neprijavljene goste.

Foto: Dušan Stevanović

S hodno tome, nečistoća u vodi, ali i na obali se vidno primećuje. Sve češće se vide fekalije ispuštene iz septičkih jama, u vodama Bovanskog jezera, mada ima puno vikendica koje su prepune gostiju, gde fekalije idu direktno u vodu.

- Ovo više nema smisla, na, takozvanoj, prvoj plaži od sela Bovan, ne mogu više da uđem u vodu od fekalija koje se ispuštaju u jezero. Neprijatno mi je da se kupam – kaže Novosađanin Ervin Čaba koji je uvek, do sada, sa zadovoljstvom letovao na Bovanskom jezeru, zbog predivne prirode i čiste vode.

Drugi, takođe, veliki problem je uzurpacija obale od strane vlasnika vikendica. Naime, oni su samovoljno, bez ičije dozvole, uzurpirali obalu pored jezera, samovoljno je ogradili, izbetonirali i mogu je koristiti samo njihovi gosti.

Foto: Aleksandar Gvozden

Vrlo često se događaju neprijatne scene, kada neko od turista želi da odmori ili pristupi čamcem na neku od "privatnih" uzurpiranih plaža. Tada ljudi, ni krivi ni dužni, dožive salvu psovki, jer, zaboga, uznemiravaju im se gosti i dolazi do vrlo neprijatnih situacija.

- Nisam znao da se radi o privatnim plažama i hteo sam da malo odmorim. Na moje zaprepašćenje vlasnik vikendice strčao je iz vile i počeo da me psuje pred mnogobrojnim turistima. Našao sam se u čudu i rekao sebi da više nikada neću doći na ovo jezero – kaže Goran Veselinović iz Paraćina.

Želimo da kažemo da Opština Aleksinac nema ingerencija nad obalom Bovanskog jezera. Od ljudi iz Srbija vode i Turističke inspekcije, koji se nikada nisu izjasnili nekim zvaničnim saopštenjem za medije o situaciji na Bovanskom jezeru, očekujemo da daju odgovore za medije, na pitanja, ko je dozvolio divlju gradnju privatnih plaža, ko je dozvolio ispuštanje fekalija, ko je dozvolio ludovanje i iživljavanje skutera i glisera među kupačima i još mnogo toga?

Komentara: 0


#   Aleksinac   Sokobanja   ekologija   Bovansko jezero   turisti   toalet   Aleksandar Gvozden   Dušan Stevanović   čistoća   Opština Aleksinac   Srbija vode
@agvozden @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima