Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pomor školjki na Bovanskom jezeru

rssBookmark and Share

Aleksinac 18.08.2015. Dušan Stevanović, Južna Srbija Info

Od četvrtka do nedelje, dogodio se ogroman pomor školjki na Bovanskom jezeru, koje se nalazi između Aleksinca i Soko banje.

Foto: Dušan Stevanović
Foto: Dušan Stevanović

Niko ne zna kako se zovu te školjke, niti ih je ikada neko video u tom jezeru, ali po veličini od preko 20 centimetara, ne da spadaju u morske, već u grupu okeanskih školjki. Vaš reporter je imao prilike da ih lično hvata po Bovanskom jezeru, kako bi ih kasnije slikao za medije, pa je po njihovim godovima na ljušturi zapazio da su neke stare 20 do 25 godina.

Nikome nije jasno, šta se to dogodilo u podvodnom svetu Bovanskog jezera da je, odjednom, došlo do pomora više tona školjki. Prema rečima Nikole Kumanovića, direktora Ribarske službe “Južna Morava 2“, oni su za kratko vreme izvukli, čak, tonu uginulih školjki, a ostalo je u vodi još nekoliko tona.

Na naše pitanje, šta je dovelo do ovakvog pomora, Kumanović nije mogao da odgovori.

U jednom trenutku, u vodi je bilo samo 2,8 miligrama kiseonika po litru, ali je interesantno da nema uginulih riba. Školje su vrlo osetljive i postoji mogućnost da ih je neki virus uništio.

O velikom pomoru školjki obavešten je Ekološki inspektor, Republički inspektor za ribarstvo, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i lokalne samouprave Aleksinca i Soko banje. Očekujemo, uskoro, zvaničan izveštaj nadležnih organa.

 

O pomoru školjki uradili smo intervju sa Nikolom Kumanovićem, koji se trenutno nalazi na Bovanskom jezeru sa ekipom kolega koji uklanjaju uginule školjke.

Njima su se priključili i zaposleni u ribočuvarskom preduzeću iz Kruševca, kao i 4 radnika aleksinačkog vodovoda.

Do sada je sakupljeno preko 2.500 kg mrtvih školjki.

Intervju je uradio kolega Dušan Ostojić.

Komentara: 0


#   Aleksinac   Sokobanja   Bovansko jezero   Južna Morava   Dušan Ostojić   Nikola Kumanović   Dušan Stevanović   Južna Morava 2 doo   pomor   školjke
@zubarcina @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima