Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Specijaliteti i mirisi juga

rssBookmark and Share

Leskovac 09.10.2014. Dnevnik

Manifestacija „Dani Leskovca”, u okviru koje su predstavljeni leskovački ajvar, roštilj i domaća rakija, specijaliteti tamošnjeg kraja, otvorena je u četvrtak na Ribljoj pijaci, a trajaće do subote.

Specijaliteti i mirisi juga

Proizvođači tih leskovačkih brendiranih proizvoda drugi put su u našem gradu, a Novosađanima će za tri dana, koliko će gostovati na Ribljoj pijaci, ponuditi različite specijalitete s roštilja, praseće pečenje, ajvar i domaću rakiju od dunje i stomakliju.

Po rečima direktora „Tržnice” Miloša Tubića, „Dani Leskovca” organizovani su u okviru promocije Riblje pijace i privlačenja kupaca na tu najstariju pijacu u gradu.

– Nakon Noći muzeja, Svetskog dana hrane, Zlatiborske pijace, Ukusa tradicije, manifestacija „Dani Leskovca” je drugi put na našoj pijaci – rekao je Tubić. – Pozivam sve građane da danas i sutra dođu i probaju leskovačke proizvode, domaćice mogu razmeniti recepte, a svi posetioci imaće priliku da vide šta preduzimljivi ljudi iz kraja koji je po prosperitetu bio daleko iza Novog Sada, mogu uraditi samo svojom snagom, a to se pre svega odnosi na brendiranje proizvoda.

Na dva štanda, gde sugrađani za 600 dinara mogu kupiti pravi leskovački ajvar, organizovana je i degustacija tog proizvoda, a pohvale za ukus i kvalitet imao je svako ko ga je probao. Predstavnik Udruženja „Leskovački ajvar” Milivoje Grujić naglasio je da je tajna leskovačkog ajvara u paprici, koja se uzgaja samo u tom kraju.

– Glavni sastojak našeg ajvara je leskovačka paprika, to je naša autohtona vrsta, koja se sadi isključivo u Leskovcu i okolini, a dodaju joj se ulje, so, šećer i vinsko sirće. Ajvar proizvodimo u kućnim radionicama i sve se radi po HAČP standardu. Paprika se prvo ispeče, oljušti, melje i proprži na ulju – objasnio je Grujić.

Kako je istakao, leskovački ajvar je od 2011. godine brendiran u Srbiji, a naredne godine i u svetu, a u brendiranju im je pomogla Privredna komora Sijene iz Italije.

– Leskovački ajvar karakteriše to da je brendiran. Naš ajvar možemo da izvozimo u 24 zemlje, ali smo slabi s kapacitetima jer je proizvodnja veoma komplikovana, sve radimo ručno pa ne može mnogo da se proizvede – kazao je Grujić.

Posetioci će danas i sutra imati priliku da uživaju i u ukusu leskovačkog roštilja koji priprema restoran „Koliba” iz Leskovca. Po rečima Predraga Lazarevića, Novosađanima će pripremati pljeskavice, gurmanske pljeskavice, leskovački uštipak, belo meso, dimljene vešalice, sve s roštilja, a uvrstili su i jagnjeće i praseće pečenje.

– Leskovački roštilj je specifičan jer je to brend koji traje dugi niz godina, a tajna je u recepturi, koju do sada niko nije mogao da kopira pa ga zato i nema u drugim delovima zemlje. Ovde smo drugi put, a Novosađani su nas lepo prihvatili – rekao je Lazarević.

Predsednik Udruženja „Zdrava hrana Leskovca” Nebojša Stojanović zahvalio se novosadskoj „Tržnici” na ukazanom poverenju, i istakao da su promocije njihovih proizvoda, kao što su yemovi, slatka, ajvar i domaće rakije dobar način da se Leskovac predstavi u najboljem svetlu.   


#   Leskovac   hrana   zdrava hrana   Novi Sad   Privredna komora   Nebojša Stojanović   Dani Leskovca   belo meso   degustacija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima