Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedni mučili, drugi štitili

rssBookmark and Share

22.05.2008. www.novosti.rs

Udruženje „Vukovar 1991.“ predalo je u četvrtak tužiocu za ratne zločine Srbije Vladimiru Vukčeviću krivičnu prijavu protiv komandanta i stražara u „pet logora“ u Srbiji koji su mučili i ubijali hrvatske zarobljenike, izjavio je predsednik tog udruženja Zoran Šanguta.

U tužbi su navedena imena 54 pripadnika JNA, koji su, tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj „zlostavljali i ubijali Hrvate u logorima“ u Sremskoj Mirovici, Nišu, Aleksincu, Beogradu, Stajićevu i Begejcima, gde je bilo zarobljeno od 8.000 do 10.000 ljudi, rekao je Šanguta na konferenciji za novinare
koju je organizovao Fond za humanitarno pravo.

On je preneo obećanje Vukčevića da će biti utvrđena istina i da će svi oni koji su u tim zločinima učestvovali biti procesuirani.

Šangut, koji je i sam bio zarobljenik u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici, rekao je da je među braniocima Vukovara bilo i stotinak Srba, koji su takođe završili u tim logorima.

On je istakao da nisu svi čuvari u tim logorima mučili, već da su im mnogi od njih pomagali i pokušali da ih sačuvaju od onih koji su vršili zločine, pa da je zato potrebno utvrditi istinu radi budućnosti i žrtava.

Pogledajte još:
https://www.juznasrbija.info/aleksinac/logor.html


#   Fond za humanitarno pravo
@FHPHLC @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima