Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dan opštine Dimitrovgrad: Vi ste dokaz da svi narodi Balkana mogu da žive zajedno

rssBookmark and Share

Dimitrovgrad 21.09.2019.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović posetila je danas Dimitrovgrad, povodom obeležavanja Dana opštine

Dan opštine Dimitrovgrad: Vi ste dokaz da svi narodi Balkana mogu da žive zajedno

Tom prilikom je na obnovljenom Trgu Zorana Đinđića velikom broju okupljenih građana poručila da mogu da budu ponosni na svoju opštinu i obnovljeni trg posvećen jednom od vizionara Srbije, kao i da će uskoro biti završenn auto-put na istočnom kraku Koridora 10.

“Obilazim Srbiju od istoka do zapada, od severa do juga i viđam lepe i manje lepe stvari i mogu da vam kažem da treba da budte ponosnini na ovaj obnovljeni trg. Dimitrovgrad je mesto gde se najviše i najbolje vidi snaga auto-puta koji gradimo i koji je već spojio vašu opštinu sa ostatkom Srbije ali i sa Bugarskom u kojoj žive vaše familije i prijatelji“, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je poručila građanima da je na putu do Dimitrovgrada obišla preostale radove na istočnom kraku Koridoda 10, koji će biti završeni do novembra.

“Tako da ćete uskoro i sami moći da idete kompletnim auto-putem od Dimitrograda do Niša. Želim vam srećan dan opštine. Živeo Dimitrovgrad, živelo srpsko-bugarsko prijateljstvo, živela Srbija!”, poručila je Mihajlovićeva.

Predsednik opstine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov poželeo je dobrodošlicu potpredsednici Mihajlović u nadi da će takvih poseta biti još u budućnosti.

“Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i to je za nas veoma važno jer je u svrhu razvoja opštine i u najboljem interesu naših građana. Srećan nam praznik!”, rekao je on.

Dodela nagrade opštine Dimitrovgrad: Vi ste dokaz da svi narodi Balkana mogu da žive zajedno!

Potpredsednici Vlade Srbije na današnjoj svečanoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad povodom Dana opštine Rođenja presvete Bogorodice uručeno je specijalno priznanje za doprinos razvoju Dimitrovgrada, a tom prilikom prikazan je i film o rezultatima Ministarstva u opštini i Pirotskom okrugu.

“Počastvovana sam priznanjem koje ste mi danas uručili i za mene je ono obaveza i odgovornost da još više radim. Ovo nije samo moje priznanje već pripada i Vladi Srbije i predsedniku Republike i svim inženjerima, projektantima i radnicima koji su gradili Koridor 10 povezujući Dimitrovgrad sa ostatkom Srbije ali i prijateljskom Bugarskom”, izjavila je  Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je Dimitrovgrad posebna opština jer u njoj u slozi i ljubavi žive naša dva naroda, srpski i bugarski, što je u vremenu kad su u Evropi prisutna razilaženja, problemi i otuđenja veoma važno.

“Srbija i Bugarska imaju dugu istoriju, nije uvek bilo lako, ali mi smo narodi koji imaju isto pismo, veru i slave. I pored toga što smo tako bliski znali smo i te kako jedni drugima da nanesemo zlo, čak mnogo više i veće nego što smo to radili nekim drugim narodima ili što su ti drugi nama radili. Na Balkanu nije uvek bilo kako su narodi Balkana želeli”, rekla je ona.

Ona je dodala da nije slučajno što baš ovde, na Neškovom brdu iznad Dimitrovgrada, stoji spomenik "Pametnik" u kome su zajedno, jedni pored drugih, sahranjeni srpski i bugarski vojnici koji su pucali jedni na druge tokom rata 1885. godine.

“Srbi i Bugari cene slobodu i pravdu, ne daju na sebe. Ovde kod zgrade opštine je i spomenik Vasilu Levskom, velikom bugarskom revolucionaru koji se borio za oslobađanje svoje zemlje od Otomanske imperije. I sami znate koliko je i kod Srba bilo takvih heroja”, rekla je ona.

 

Krajem godine početak radova na pruzi Niš-Dimitrovgrad

Rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, dela železničkog Koridora 10 počeće do kraja godine, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da priprema rekonstrukcije pruge ide po planu, da je dokumentacija završena i da je veliki deo javnih poziva raspisan.

“Dve i po godine je potrebno da se završi kako elektrifikacija pruge, tako i obilaznica i izmeštanje pruge iz centra Niša o čemu se govori gotovo pola veka, ali mi ćemo to da uradimo”, izjavila je u Dimitrovgradu potpredsenica Mihajlović.

Govoreći o graničnom prelazu Dimitrvograd koji je od velikog značaja za ovaj grad Mihajlovićeva je rekla da se zalaže za “formiranje jedne trake na graničnom prelazu između dve zemlje”.

“Vodimo razgovore sa našim prijateljima iz Bugarske kako bi formirali posebnu traku na graničnom prelazu između dve države, za srpske i bugarske građane. Maksimalno ću se potruditi da to u skorije vreme završimo”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je Koridor 10 najopterećenija saobraćajnica u ovom delu Evrope i da će poslednja deonica ovog auto-puta ka Nišu oko Bancareva biti završena u novembru.

“Zato moramo da imamo bezbedan i bez velikih čekanja, prolaz na graničnom prelazu između Srbije i Bugarske, kako građani sa obe strane ne bi gubili vreme na granicama, jer svakodnevno prelaze iz jedne zemlje u drugu” istakla je Mihajlovićeva.

Komentara: 0


#   saobraćaj   Dimitrovgrad   Zorana Mihajlović   Vladica Dimitrov
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima