Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Glumica Olivera Marković sahranjena u aleji velikana

rssBookmark and Share

05.07.2011. Autor : Stefan Radović

Slavna glumica Olivera Marković (1925-2011), sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu porodice, mnogobrojnih prijatelja umetnika i poštovalaca.

Glumica Olivera Marković sahranjena u aleji velikana

Na poslednji ispraćaj jednoj od najvećih srpskih glumica 20.veka koja će ostati upamćena po snažnom karakteru, raskošnom temperamentu i toplini sa kojima je tumačila svaku od svojih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, došli su dramski umetnici svih generacija.

Ispred kapele na Novom groblju gde je održano opelo oproštajni govor u ime svih njih održala je glumica Ružica Sokić.

Na je kazala da je čarolija glume Olivere Marković bila u prirodnom daru da nađe prave emocije za patnju i radost, da bude ubedljiva, da zrači sa scene.

-Olivera je bila umetnica sa smislom da tumači i svedoči o vremenu u kome živi, da saoseća sa covekom, da ga brani umetnošću, zbog čega je bila i ostala omiljena kod publike do danas, za dugo vreme našeg druženja na sceni i životu, nisam otkrila kod nje ništa lažno, kazala je Sokićeva.

Za posvećen i plodan glumački rad Olivera Marković je nagrađivana mnogobrojnim priznanjima, a posebno su značajne dve "Zlatne arene" na filmskom festivalu u Puli i "Zlatni ćuran" na pozorišnim Danima komedije u Jagodini, a najvažnija je "Dobričin prsten" za celokupno životno delo.

-Poslednja naša zajednička predstava bila je u 'Sakatom Biliju' Mekdone u Narodnom pozorištu, gde je maestralno odigrala ulogu babe, igrala je sa takvim elanom, bogatstvom izraza, neviđenim na našim scenama. Nažalost, saplela se na neosvetljenim stepenicama, pala, ugruvala se i više se nije vratila na scenu, ispričala je Sokićeva.

U Aleji velikana, od Olivere Marković oprostila se glumica Dara Čalenić.

Sahrani su prisustvovali Oliverin sin reditelj Goran Marković sa suprugom, glumice Milena Dravić, Eva Ras, Jelena Žigon, Svetlana Bojković, Mira Banjac, kolege glumci Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Branko Cvejić, reditelji Srđan Karanović, Darko Bajić, Nebojša Bradić, operski prvak Živan Saramandić i mnogobrojne druge kolege i poštovaoci.

Olivera Marković je rođena u Beogradu 3.maja 1925.godine, a preminula je u Beogradu 2. jula u 87. godini, posle duge i teške bolesti.

Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postaje 1967. godine, a u penziju odlazi kao prvakinja nacionalnog teatra 1989.godine.

Ostvarila je raznovrsne dramske likove na brojnim pozorišnim scenama širom nekadašnje zemlje, njen opus broji više od sto pozorišnih uloga a igrala je u 63 filma.

Snimila je 13 drama za televiziju, igrala u 26 serija i ostvarila pedesetak uloga u radio dramama.


#   Mira Banjac   Goran Marković   Darko Bajić   Vojislav Brajović   Svetlana Bojković   Tihomir Stanić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima