Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kfor ruši barikade!

rssBookmark and Share

20.10.2011. Autor : M.M. |

U mestu Jagnjenica, u kojem je KFOR rano jutros delimično uklonio barikadu ka prelazu Brnjak, trenutno je "zatišje" - Srbi sede na putu, a pripadnici KFOR-a stoje u kordonu sa spuštenim štitovima.

Kfor ruši barikade!

Pre toga, Kfor je, sa severa Kosova, uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili prolaz ka Brnjaku, i pokušao suzavcem da primora okupljene da se raziđu.

Pripadnici međunarodnih snaga takođe su preko razglasa pozivali Srbe da se raziđu, uz upozorenje da će u suprotnom upotrebiti silu.

Tokom noći i rano jutros u obližnjem Zubinom Potoku u više navrata se čula sirena za uzbunu, kojom se građani pozivaju na barikade.

 

 

(Foto Blic)

U mestu Zupče, u opštini Zubin Potok, pripadnici KFOR-a, koji su stigli u konvoju jutros oko 04,00 sata, nisu preduzeli akciju uklanjanja barikade, kao što su to učinili u mestu Jagnjenica.

Na barikadi se u međuvremenu okupio veći broj građana. Vozila međunarodnih snaga su na oko 300 metara od barikade, koja je napravljena od balvana i nasute zemlje.

Vojnici Kfora formirali su kordon između Srba i barikade. Oni su pod opremom za razbijanje demonstracija, a u jednom trenutku upotrebili su suzavac u nastojanju da se okupljeni Srbi raziđu.

Zbog situacije na severu Kosova i Metohije škole u Zvečanu danas ne rade.

KFOR je proširio bezbednosnu zonu oko prelaza Brnjak preko “linija barikada” . Prelaz je od jutros otvoren za saobraćaj ali pripadnici KFOR-a upozoravaju novinare, koji su tu okupljeni u velikom broju, da nije dozvoljeno snimanje.

U mestu Zupče u opštini Zubin Potok pripadnici KFOR-a, koji su tu stigli rano jutros, nisu preduzimali nikakvu akciju kao što su to učinili u mestu Jagnjenica. Na barikadama se okuplja sve veći broj građana a vozila KFOR-a se nalaze na oko 300 metara na najvažnijim lokacijama blizu barikada.

KFOR je u mestu Jagnjenica uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili prolaz ka Brnjaku. Tu je trenutno mirno nakon što je KFOR jutros oko 8:30 u više navrata upotrebio suzavac kako bi rasterao okupljene Srbe.

Na administrativnom prelazu Jarinje situacija je trenutno mirna ali je primetno sve veći broj Srba koji se okupljaju na barikadama. U Kosovskoj Mitrovici tokom noći nije bilo akcija KFOR-a a sinoć su barikade na glavnom i u blizini istočnog mosta delimično ojačane manjim količinama šljunka.

Situacija u gradu je trenutno mirna ali je primetna uznemirenost građana zbog jutrošnjih dešavanja u Zubinom Potoku.

Komentara: 0


#   saobraćaj   KFOR   Zubin Potok
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima