Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skandal: Apotekari kradu lekove?!

rssBookmark and Share

Vranje 18.11.2012. Izvor:Telegraf

Manjak od 9,5 miliona dinara u robi u JU "Apoteka Vranje", koje nisu ni obijene ni opljačkane, naveo je inspektore privrednog kriminala da podnesu krivične prijave protiv sadašnje i bivše upravnice te ustanove.

Skandal: Apotekari kradu lekove?!

Posle otkrivenog manjka od 9,3 miliona dinara iz 2008, nedavno je detektovan novi minus od 280.000 dinara na robnom lageru JU “Apoteka Vranje”. Nijedan objekat nije obijen, niti opljačkan, pa iz policije tvrde da lekove najverovatnije kradu osobe zaposlene u ustanovi.

Inspektori privrednog kriminala Policijske uprave Vranje podneli su krivične prijave protiv odgovornih lica, bivše i sadašnje načelnice Ogranka 2 JU “Apoteka Vranje” Suzane S. i Spomenke M zbog nestanka lekova u vrednosti oko 280.000 dinara tokom 2011. i prve polovine 2012. godine.

Prva je pod policijskom sumnjom na izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a druga zbog pronevere. Sa novootkrivenim manjkom vrednost nestalih lekova u ovoj ustanovi od 2008. godine narasla je na ukupno 9,5 miliona dinara.

Te 2008. otkriveno je da je sa rafova i iz magacina ove ustanove nestala veća količina citostatika i drugih skupih medikamenata u vrednosti 9,3 miliona dinara. Kako nije bilo nasilnog ulaska u apoteke, niti pljačke, pretpostavlja se da je za nestanak lekova odgovoran neko iznutra. Krivci nikada nisu pronađeni, manjak nije nadoknađen, a finansijski izveštaj ove ustanove za 2008. godinu Skupština grada Vranja nikada nije usvojila.

Predsednik Upravnog odbora “Apoteke Vranje” i poslanik SNS Dragan Nikolić kaže da postoji “dosta simptomatičnih poklapanja” kada je reč o dva perioda u kojima su zabeleženi manjkovi.

- Jedni te isti ljudi radili su u Ogranku 1 kada su tamo nestajali lekovi tokom 2008. i sada u Ogranku 2 kada opet nestaju lekovi. To ne mora, ali može nešto značiti. Postoje snimci kamera koje non-stop prate rad u apoteci, pa ćemo videti šta se tamo dešavalo i ima li nekakvih dokaza – naveo je Nikolić, i potvrdio da je načelnica Ogranka 2 Spomenka M. najnoviji manjak uglavnom “sama nadoknadila”, uz pomoć nekoliko kolega iz tog ogranka.

Rukovodilac Osnovnog tužilaštva u Vranju Miodrag Mitić potvrdio je za Telegraf da je navedenim apotekarkama upućen poziv radi eventualne primene instituta “odlaganja krivičnog gonjenja” u zamenu za otklanjanje štetnih posledica.


#   Vranje   Dragan Nikolić   Skupština grada   krivične prijave   Apoteka Vranje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima