Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U 113. GODINI: Preminula baka Kalina iz Kuršumlije

rssBookmark and Share

30.10.2013. Autor: Večernje Novosti

Kalina Kovačević, iz kuršumlijskog sela Žuč, najstarija žena u Toplici, a verovatno i jedna od najstarijih u Srbiji, preminula je u sredu u 113. godini! Iako ne znaju pouzdano koliko je tačno imala godina, jer su sve matične knjige iz ovog kuršumlijskog sela za vreme rata 1914. godine izgorele, njenih pet sinova i rodbina tvrde da je Kalina preminula u 113. godini.

- Uvereni smo da baka ima između 105 i 111 godina, tako da smo odlučili da slavlje simbolično namenimo 111. godini života naše majke. Jer, iako u ličnoj karti piše da je rođena 1918, taj datum je naveden jer su je zbog spaljene dokumentacije ponovo prijavili u knjigu rođenih radi vađenja potrebne dokumentacije, a sigurni smo da je naša majka barem desetak godina starija - ispričao je „Novostima“ sin Gvozden(67) kada su pre dve godine baki priredili rođendansko slavlje.

Baka Kalina je život provela u selu Žuč, kao domaćica. Imala je šest sinova od kojih su petorica živi. Uprkos godinama, po svedočenju rodbine, bila je uvek dobrog zdravlja i tek pre pet godina je prvi put otvorila zdravstveni karton u Domu zdravlja u Kuršumliji.

- Moja majka je uvek bila umerena u svemu, nikada nije popila ni jednu jedinu rakiju, hranila se umereno, jela je uglavnom voće i povrće, dok nikada nije bila ljubitelj mesa - ispričao je bakin sin Milorad, koji pretpostavlja da je tajna dugovečnosti njegove majke bila u genetici, jer je i njen otac Strahinja Vučić živeo 110 godina, dok njena rođena sestra sada ima 96 godina....

Baka Kalina će u četvrtak biti sahranjena na seoskom groblju u kuršumlijskom selu Žuč.

MIRNA I PRAVIČNA

IAKO su joj pre dve godine prvi put proslavili rođendan, baka Kalina je ispričala da nikada do tada osim krsne slave nije obeležavala druge datume. Posle suprugove smrti u 46. godini nastavila je da se sama stara o deci koja je opisuju kao skromnu i mirnu, ali strogu i pravičnu osobu.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima