Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ubijali, klali, silovali: Ovih 67 srpskih monstruma robija po 40 godina!

Bookmark and Share

Vranje 08.08.2014.

Najdrastičnije se, po pravilu i bez izuzetka, kažnjavaju upravo oni koji tokom zločina iskažu naročitu brutalnost ili su njihove žrtve deca

Ubijali, klali, silovali: Ovih 67 srpskih monstruma robija po 40 godina!

U Srbiji je od 26. februara 2002, kad je ukinuta smrtna kazna, do 31. decembra prošle godine pravosnažno osuđeno tačno 67 osoba na maksimalnih 40 godina zatvora!

Najdrastičnije se, po pravilu i bez izuzetka, kažnjavaju upravo oni koji tokom zločina iskažu naročitu brutalnost ili su njihove žrtve deca, piše “Informer”.

Među onima koji izdržavaju maksimalne kazne većinom su ubice dece i svirepi zločinci koji su se iživljavali nad svojim žrtvama ili ih ubijali iz koristoljublja.

Prvi koji je zaradio 40 godina zatvora još 30. maja 2002. bio je Goran Ilić (41) iz sela Parcani, kog je Okružni sud u Beogradu osudio jer je 4. aprila 2001. silovao i ubio Dušicu Ilić (15).

Poslednja takva presuda izrečena je u utorak, kad je Darijan Musić (27) iz Novog Sada proglašen krivim zbog svirepog ubistva manekenke Vladislave Červenko (24).

Kako je istakla sudija Tamara Radović, to je bila jedina moguća kazna s obzirom na sve dokaze, povrede žrtve i ponašanje osuđenog:

- Pokojnoj je naneo preko 50 udaraca po čitavom telu koji su izazvali kod nje veliku patnju i bol, a to je i želeo. Tokom postupka nije iskazao iskreno kajanje, a veštaci su utvrdili da je reč o osobi koja ignoriše tuđa osećanja.

Okružni sud je 2009. pravosnažno osudio Mališu Jevtovića (38) na 40 godina zatvora zbog ubistva trogodišnje Katarine Janković, koju je u julu 2005. u Zvezdarskoj šumi silovao i naneo joj povrede od kojih je preminula.

Sudija Siniša Sofrenović, koji je osudio Jevtovića i Katarininu majku Anu Filipović na 37 godina, objasnio je tu odluku dirljivim rečima:

- Lik male devojčice Katarine, koja nije stigla da napuni ni četiri godine, lebdeo je u toku celokupnog krivičnog postupka nad svim učesnicima ovog procesa. Njen osmeh na licu na bolničkom stolu, kad je već konstatovana smrt, pokazivao je bezazleno, nevino stvorenje koje se rešilo muka i posle dugotrajnih patnji odahnulo, nasmešilo se. Tvorci te patnje, straha i muka su Jevtović i njena majka.

Dragan Nikolić Čombe (47) osuđen je maksimalno zbog ubistva Tamare Ivanović (13) i silovanja devojčice S. N. (11). On je u novembru 2005. u blizini Železničke stanice u Batajnici ubio Tamaru koja je prišla da mu pomogne kad je pao. Kuhinjskim nožem zadao joj je 15 smrtonosnih uboda u leđa i grudi, a osuđen je i za obljubu maloletne S. N.

Ilija Vujić Bumbar (45) presudom Okružnog suda u Beogradu osuđen je 17. oktobra 1994. na smrtnu kaznu zbog ubistva porodice Židić. Vujić je 1. decembra 1993. u stanu u Pohorskoj ulici u Novom Beogradu pucnjima u glavu ubio Veru (42) i njenog sina Davora (13). Motiv surovog ubistva je bio novac, a ukidanjem smrtne kazne osuđen je na 40 godina.

Sud u Užicu je pre pet godina osudio maksimalnom kaznom Milinka Kušića (64) iz Ivanjice zbog svirepog ubistva dečaka Miroslava Bogdanovića (13) u maju 2008, kako je utvrđeno, iz osvete prema dečakovoj majci, bivšoj ljubavnici, koja ga je ostavila. Monstrum je krajem 2012. preminuo u zatvoru.

Boban Mitić (38) iz Rataja kod Vranja osuđen je 2009. takođe na 40 godina zbog ubistva sina Lazara (4), ćerke Anđele (2), supruge Suzane (25) i tašte Sunčice Ristić (47). Nažalost, ova crna statistika sigurno nikad neće imati epilog.

Olivera Krsmanić (26) iz Mačvanskog Prnjavora je prva i jedina žena u Srbiji koja je bila osuđena na 40 godina robije zbog svirepog i podmuklog ubistva taksiste Nezira Šišića iz Beograda i radnika benzinske pumpe u Čačku Zorana Radovića, u aprilu 2005. Apelacioni sud u Beogradu je, međutim, prošle godine uvažio njenu žalbu i osudio je pravosnažno na samo 15 godina zatvora.


Pogledajte ko su  najpoznatiji robijaši “maksimalci”:

* Josip Vujić zvani Joso Sikirica robija zbog sedam teških ubistava koje je počinio u Subotici devedesetih godina

* Aleksandar Paunović je 2001. ubio troje ljudi i još šestoro ranio u Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci

* Ilija Danilov (55) iz Odžaka 2007. u sudnici Opštinskog suda u Odžacima iz “magnuma” ubio sudiju Zorana Cvetanovića i advokata Petra Savanovića

* Danijel Dedajić (33) ubio prodavca polovnih automobila Bratislava Manojlovića (42) iz Aleksinca i njegovu suprugu Goricu Stanković (40) zbog duga od 13.000 evra

* Dejan Milenković (48), zvani Mali Bagzi, iz Ćuprije odgovara za ubistvo majke i sina, Miljke (57) i Radiše Pavlovića (37) iz Banje Vrujci

* Aca Simić (27) iz sela Srednji Bučumet osuđen zbog svirepog ubistva učitelja iz tog sela Miluna Stanisavljevića (49) i njegove majke Milunke (75)

* Živojin Mihajlović iz Negotina izdržava najvišu kaznu zbog ubistva Branislave Stojanović (40) i njenog maloletnog sina Danijela (17)

* Vaskrsije Vrekić (30) nepravosnažno osu|en zbog ubistva studentkinje Marije Cimbal (23) u februaru prošle godine

* Žandarm Aleksandar Krstić (34) iz Kraljeva takođe je u martu osuđen zbog ubistva i spaljivanja dvojice Jagodinaca, Srđana Tomića (28) i Aleksandra Nedeljkovića (29).

 


#   Vranje   Aleksinac   ubistvo   Dragan Nikolić   silovanje   apelacioni sud   Boban Mitić   smrtna kazna   Danijel Dedajić   Bratislav Manojlović   Gorica Stanković   Aleksandar Krstić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima