Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zaplenjeno 200 kilograma duvana

rssBookmark and Share

Niš 10.04.2014. Tanjug

Carinici su jutros zaplenili su u kamionu bugarskih tablica preko 200 kilograma rezanog duvana, kod naplatne rampe Nais.

Zaplenjeno 200 kilograma duvana

Pokušaj krijumčarenja je sprečen zahvaljujući dubinskoj carinskoj kontroli koja je vršena na autoputu Beograd - Niš u blizini naplatne rampe Nais, saopštila je Uprava carina.

Carinici su zaustavili kamion beogradskih registarskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin, zaposlen u kurirskoj službi za koju je prevozio robu.

Na pitanje šta ima da prijavi za vanrednu carinsku kontrolu, odgovorio je da se sva roba nalazi u vrećama i paketima i da je prevozi iz Beograda u Niš.

Kontrolom tovarnog dela kamiona, carinici su otkrili da se u jednoj od kutija nalazi rezani duvan za koji vozač nije imao nikakvu prateću dokumentaciju.

Obzirom da je na putu nemoguće izvršiti detaljnu kontrolu, kamion je sproveden do carinarnice Niš gde je izvršen detaljan pregled tovara.

Ispostavilo se da se u tovaru nalazi 80 kesa i jedna kutija rezanog duvana, ukupne težine 227 kilograma, što je privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Inače, rezani duvan u centralnu Srbiju stiže ilegalnim kanalima iz Crne Gore, sa Kosova, Bosne i Hercegovine i to u manjim količinama za domaće tržište, a u mnogo većim količinama za preprodaju u zemljama EU.

Glavni razlog za krijumčarenje duvana i cigareta je ogroman profit koji se ostvaruje na razlici u ceni.

Carinici su pooštrili kontrolu da bi sprečili taj vid nelegalne trgovine i sve češće ilegalne tovare duvana i cigareta otkrivaju u takozvanim "dubinskim" kontrolama na putevima u unutrašnjosti zemlje.

To znači da krijumčari nisu izbegli kontrolu ako su uspeli da pređu granicu, jer uvek postoji mogućnost da ih presretne jedna od mobilnih ekipa Uprave carina koje pokrivaju celu teritoriju Srbije, navodi se u saopštenju.


#   Niš   Beograd   carina   Uprava carina   duvan   rezani duvan
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima