Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zaplenjeno više od četiri tone robe iz Kine

rssBookmark and Share

Niš 12.04.2014. Tanjug

Uprava carine saopštila je danas da je ekipa koja pokriva teritoriju carinarnice Niš, nakon 20-časovne akcije na terenu, uspela da zapleni više od četiri tone razne robe čija se vrednost procenjuje na oko 33.000 evra.

Zaplenjeno više od četiri tone robe iz Kine

Kako je navedeno, pooštrena kontrola koju mobilne ekipe carinika sprovode u unutrašnjosti teritorije nastavljaju da daju impresivne rezultate.

Da bi sprečili nelegalnu trgovinu carinici sve češće pribegavaju vanrednim, takozvanim ''dubinskim'' kontrolama na putevima u unutrašnjosti zemlje, pa su ih tako, dok su krijumčari očekivali kontrolu na autoputu kod naplatne rampe Nais, carinici preduhitrili pokrivši i alternativne puteve u blizini.

Carinici su tako uspeli da uhvate sedam Kineza u pokušaju da starim putem koji vodi od Aleksinca do Niša prevezu dva kombija u kojima je bilo svega ''od igle do lokomotive''.

Oba kombija, niških registarskih oznaka, su zaustavljena 9. aprila, a na pitanje carinika da ili imaju nešto da prijave carinskoj kontroli, vozači su tvrdili da za sve što voze imaju adekvatnu dokumentaciju.

Pregled tih dokumenata pobudio je sumnju carinika, jer je neslaganje između količine robe i onoga što je prikazano u dokumentima bilo očigledno.

Kako je na putu nemoguće izvršiti detaljnu kontrolu, oba kombija su pod pratnjom sprovedena do carinarnice Niš i niškog aerodroma gde je izvršen detaljan pregled tovara.

Ispostavilo se da se u kombijima nalazile sve vrste odevnih predmeta, igračke, obuća, slavine, alat, brave, utičnice, kao i mikrofoni i kuhinjski noževi.

Prema izjavama prekršilaca moguće je zaključiti da su se robom snabdevali na buvljaku u Pančevu, pa je potom vozili ka Nišu kako bi snabdevali kineske tržne centre iz tog grada.

Kako vrednost robe prelazi jednu trećinu vrednosti vozila u kojima je ona transportovana, privremeno su zadržani kako roba, tako i sporna kombi vozila, dok će protiv učesnika u pokušaju krijumčarenja biti pokrenuti prekršajni postupci.

U saopštenju se podseća i da je u ranim jutarnjim satima 10. aprila, ista ekipa carinskih službenika na istoj lokaciji zaustavila i kamion kurirske službe, beogradskih registarskih oznaka, u kome je otkriveno 227 kilograma rezanog duvana.


#   Niš   Aleksinac   Uprava carina   roba   zaplena
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima