Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Patrijarh Irinej posetio Niš

rssBookmark and Share

Niš 26.07.2018. Južna Srbija Info

Uoči praznika Svetog arhangela Gavrila, Njegova Svetost, Patrijarh Srpski, G.G. Irinej, posetio je Niš, grad u kome je kao Episkop stolovao od 1975. do izbora za Patrijarha SPC, i prisustvaovao prazničnom bdeniju u hramu Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

Patrijarh Irinej posetio Niš

Njegovu Svetost su u porti Sabornog hrama u Nišu prethodno svečano dočekali Episkop niški G.G. Arsenije ispred mnogobrojnog monaštva i sveštenstva niške Eparhije, kao i vernog naroda koji se u zaista velikom broju okupio da dočeka svog nekadašnjeg voljenog Episkopa.

Hram Sabora Svetih Arhangela, u Nišu poznatiji kao mali Saborni hram, sinoć je prvi put, nakon skoro dve godine, otvoren za verni narod, i to na najlepši mogući način – prazničnim bdenijem koje je služio Njegovo Preosveštenstvo G.G. Arsenije u prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog. Ovaj hram  naredne godine obeležava 200 godina od izgradnje, i u susret velikom jubileju, obavljena je opsežna restauracija, kako bi hram bio obnovljen.

Na bdeniju su, pored Njegove Svetosti, prisustvovali i Gradonačelnik Niša  Darko Bulatović, Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, Komandant odreda Žandarmerije Niš Nenad Šćepanović, predsednici gradskih opština, javnog i kulturnog života grada Niša…

Njegovu Svetost je na kraju prazničnog bdenija srdačno pozdravio Vladika niški Arsenije uz dobrodošlicu i zahvalnost na „brazdi koju je (Njegova Svetost) zaorao na njivi Gospodnjoj punih 36 godina (jer je ona) duboka i donosi stostruke plodove – grad ispunjen svetinjama i svetinje ispunjene narodom Božjim“, kao što je i ovaj hram u kome je Patrijarh dočekan.


#   Niš   Patrijarh Irinej   Darko Bulatović   Milosav Simović   Nenad Šćepanović
@DarkoBulatovic_ @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima