Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Besmisao aleksinačke skupštine - dopuna dnevnog reda od 436 strana

rssBookmark and Share

Aleksinac 16.06.2015. Aleksinac.Net, Radio Aleksinac

U dopuni dnevnog reda, odbornicima na dan zasedanja dostavljen materijal od 436 strana.
Opozicija napustila zasedanje

Besmisao aleksinačke skupštine - dopuna dnevnog reda od 436 strana

Većina opozicionih odbornika u aleksinačkom opštinskom parlamentu bila je nezadovoljna što im je pred početak današnjeg skupštinskog zasedanja dostavljen obiman matrijal kao dopuna dnevnog reda. Nakon kraćih konsultacija, veći deo odbornika opozicije napustio je skupštinsku salu i nije prisustvovao sednici, a kao glavni razlog svog nezadovoljstva navode nedostatak vremena za pripremu, posebno jer se radi o veoma bitnim odlukama za dalje funkcionisanje opštine.

"To ni najveći genijalci ne bi mogli pročitati, za tako kratko vreme. Upravo se to desilo na zasedanju današnje skupštine." navodi Dušan Ostojić u svom komentaru na portalu Aleksinac.Net.

Kako stoje činjenice:

- Skupština je zakazana sa 15 tačaka dnevnog reda.

- Pred početak skupštine odbornicima je dostavljena dopuna dnevnog reda, od 16 novih tačaka. To i ne bi bio toliki problem da tih 16 tačaka nije pratio materijal od 436 strana koje je trebalo isčitati.

"Pa da smo svi odbornici svetski prvaci u čitanju, pa ne bismo mogli za desetak minuta isčitati 436 strana. To je definitivno besmisao aleksinačkog parlamentarizma. Još bih da vam kažem da su teme dnevnog reda bile od krucijalnog značaja za opštinu, jer je trebalo raspravljati o rebalansu budžeta i funkcionisanju javnih preduzeća." ističe jedan od opozicionih odbornika.

"Ovo je još jedan od dokaza da je parlamentarizam u Aleksincu izgubio svaki smisao, nakon što je skoro pola parlamenta prešlo iz jedne u drugu partiju." ističe Ostojić.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Dragoljub Cvetković za Radio Aleksinac ističe da je nedopustivo da dopuna sadrži više tačaka od ranije utvrđenog dnevnog reda i dodaje da u svojoj dugogodišnjoj odborničkoj karijeri ne pamti ovoliko obimnu dopunu. Odsustvo sa sednice je, zapravo, jedan vid protesta protiv politike vladajuće većine, napominje on.

- Mi smo, faktički, stavljeni pred svršen čin. Iako dopunu dnevnog reda čine krucijalne tačke za jednu opštinu, mi nismo imali mnogo vremena da se upoznamo sa tim tačkama, a kamoli da raspravljamo o tome. Ovim protestom samo upozoravamo skupštinsku većinu da tako nešto ne čini, jer ovakvi potezi prelaze u aroganciju.

Još jedan odbornik DS-a, Goran Petković, bio je veoma nezadovoljan ponašanjem skupštinske većine, pre svega njihovom, kako kaže, neodgovornošću i bahatošću. On je predstavnike lokalne vlasti optužio da su neadekvatnom pripremom sednice i dopunama u poslednji čas zapravo onemogućili da građani ove opštine saznaju kako posluju lokalna preduzeća i ustanove, kao i na šta se troši novac iz budžeta. Umesto toga, mi imamo većinu od 34 odbornika koja je uvek spremna da podigne ruku i glasa, ne zanimajući je pri tome ni za šta, niti protiv čega glasa, poručuje Petković.

- Nama je elementarno pravo na diskusiju ovakvom dopunom uskraćeno. Kao što sam rekao za skupštinskom govornicom, dopuna dnevnog reda ima 437 strana, pa smo mi primorani da, dok traje diskusija po 15 veoma bitnih tačaka dnevnog reda, koje se tiču rada javnih preduzeća, pročitamo tih 437 strana, pripremimo se i o njima kvalitetno diskutujemo. U najmanju ruku, to bi bilo neodgovorno prema građanima ove opštine, kao i prema našim biračima. Želeli smo da o ovim tačkama pričamo na jedan korektan način, nismo tvrdili da imamo snage za donošenje drugačijih odluka, ali smo hteli da se čuje i naš glas, da se čuje glas građana opštine Aleksinac i šta oni misle o radu javnih preduzeća, lokalnom parlamentu, budžetu opštine, načinu na koji se on troši, rebalansu i kako će novac biti utrošen do kraja godine. Nezadovoljstvo građana je ogromno, ali to skupštinska većina ne vidi, ili ne želi da vidi.

Šef odborničke grupe DSS u SO Aleksinac Dragoslav Radojković, pored toga što je bio nezadovoljan predloženim dopunama dnevnog reda, bio je i veoma kritičan prema lokalnoj aktuelnoj vlasti. On kaže da, iako dugo godina sedi u odborničkim klupama, odavno nije bio u kontaktu sa bahatijom vlašću, koja nepoštovanjem opozicije i njihovog mišljenja, zapravo ne poštuje ni izbornu volju i glas naroda.

Radojković se osvrnuo i na trošenje budžetskih sredstava i podsetio da je novac iz lokalnog budžeta trošen najpre za plate brojnih funkcionera i finansiranje nepostojećih radnih mesta poput zamenika predsednika Skupštine, kojih je u jednom trenutku bilo dvojica, kao i za plaćanje sudskih sporova i kamate zbog nepoštovanja zakona i  neiplaćivanja nadoknade bivšem predsedniku i zameniku opštine posle njihove smene.

U razgovoru za Radio Aleksinac predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković je objasnio da je vladajuća većina prihvatila predlog za dopunu dnevnog reda koji je opštinska vlada uputila nakon sednice Opštinskog veća opštine Aleksinac održane krajem prošle sedmice, što je bio i razlog za obimnije proširenje dnevnog reda današnjeg zasedanja opštinskog parlamenta.

 


#   Aleksinac   DS   skupština   DSS   Dušan Ostojić   Grujica Veljković   Goran Petković   opozicija   dnevni red   Dragoljub Cvetković   Dragoslav Radojković
@demokrate @dsscentar @zubarcina @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima