Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Kada će biti izmeštena pruga iz centra i izgrađen Južni bulevar?

rssBookmark and Share

Niš 24.10.2019. Južna Srbija Info

“Izmeštanje pruge iz centra Grada i izgradnja Južnog bulevara su stara obećanja, prvo treba završiti Zetsku ulicu", kažu u niškom DS-u.

DS Niš: Kada će biti izmeštena pruga iz centra i izgrađen Južni bulevar?

Saopštenje sa današnje konferencije za novinare GrO Demokratske stranke u Nišu, prenosimo u celosti...

“Izmeštanje pruge iz centra Grada i izgradnja Južnog bulevara stara su predizborna obećanja aktuelne vlasti. Za početak bi aktuelna vlast mogla da završi Zetsku ulicu s obzirom na to da su toliko pričali o  rekonstrukciji  Zetske  ulice… Šta se čeka i sa ostalim ulicama? Sada imamo ponovo obećanje, da će se izgraditi Južni bulevar. Pomoćnik gradonačelnika je izjavio u jednoj emisiji na lokalnom mediju da će se izgradnjom Južnog bulevara u Nišu rasteretiti saobraćaj u centru jer će biti moguće i da glavna ulica, odnosno deo od Voždove do Milojka Lešjanina, postane  pešačka zona.  

Osnovni preduslov da bi se realizovala ova zamisao je izmeštanje pruge  iz centra grada. Po nekom planu je da se počne sa tim projektom  2021. godine. Da li to neko pokušava opet da obmanjuje građane i koje je to po redu predizborno obećanje ove vlasti? – izjavio je Stanković

Sve te priče o izgradnji Južnog bulevara podrazumevaju i da se nakon izmeštanja pruge krene u realizaciju i izuzimanje  zemljišta. Od pekare Čair pa sve do Palilulske rampe treba porušiti objekte koji se nalaze pored pruge da bi se napravio Južni bulevar. Odakle para za to?! SNS vlast je završila samo bulevar Heroja sa Košara, što znači da su sedam godina spajali dva bulevara u dužini od 400 metara.

Podsećam da je Bulevar heroja sa Košara samo jedan deo kružnog prstena. Da bi se završio Somborski bulevar treba da se napravi dogovor sa Vojskom oko izuzimanja dela zemljišta kasarne “Knez Mihailo” kako bi se zaokružio kružni prsten. Punih sedam godina nije napisana ni jedna jedina reč Vojsci Srbije oko rešavanja pravno imovinskih odnosa sa Gradom zbog spajanja Somborskog bulevara i bul. Nikola Tesla. Na taj način bi bio zatvoren kružni prsten oko grada koji bi, uz izmeštanje pruge iz centra grada i povezivanja ul. Dušana Popovića, predstavljao izuzetno kvalitetno rešenje saobraćajnog prstena oko grada i to ne samo za srpske okvire.

U konteksu kružnog prstena i obećanja izgradnje Južnog bulevara,  istovremeno se vrši izmeštanje naplatnih rampi auto puta, koje će sada praktično biti u gradu i dodatno opteretiti saobraćaj. 

Upozoravamo i sada kao opoziciona stranka, koja je mnogo toga uradila u našem mandatu, da funkcioneri ove gradske vlasti mora da vode računa o građanima Niša, a ne o interesima Beograda i JP ‘’Putevi Srbije.- rekao je Stanković.  

Za samo četiri godine, od 2008 do 2012. godine, dok je DS upravljala gradom, otvorene su fabrike Jura, Šin Von, Beneton, niz malih i srednjih preduzeća uz zapošljavanje oko pet hiljada ljudi. Grad je dobio više novih bulevara (Somborski, Medijana, Ivana Milutinovića), rekonstruisani su bulevari Zorana Đinđića, Dimitrija Tucovića, Cara Konstantina, rekonstruisano nebrojeno ulica u gradu i na selu. izgrađeno 15-ak novih kruznih tokova, rekonstruisan je fudbalski stadion, hala sportova. izgrađeno je i rekonstruisano 7 obdaništa, 8 zdravstveni stanica, izgrađeno je i rekonstruisano više osnovnih i srednjih skola, izgrađeno preko 250 socijalnih stanova.

Sedmogodišnja vlast SNS nema  novca za nove vrtiće i škole, ali zato ima za zamenu mermernih ploča na Trgu kralja Milana, što će građane Niša koštati 3 miliona evra, ili u prevodu 6 novih vrtića u gradu.

Po prvi put u istoriji grada (uključujući i ’99.) grad Niš je uzimao kredit za realizaciju Programa izgradnje i održavanja. Zašto? Zato što nije bilo prihoda! To sve govori da imamo jednu nesposobnu vlast SNS koja radi suprotno interesima građana Niša!“ – zaključio je Stanković

 

Komentara: 0


#   Niš   DS   pruga   Miodrag Stanković   infrastruktura   Južni bulevar
@demokrate @Mikica_S @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima