Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Mnogo nepoznanica u vezi elektronskih kartica za ulazak u vrtiće

rssBookmark and Share

07.11.2016. Južna Srbija Info

Nadležni u „Pčelici“ su odlučili da na vratima svih vrtića u Nišu postave elektronski čitač kartica, pomoću koga će deca, roditelji i svi zaposleni ubuduće ulaziti i izlaziti, pod izgovorom bezbednosti, kažu u niškom DS-u.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Zvanično obrazloženje za ovakav potez je da će sistem evidencije pomoću elektronskih kartica poboljšati bezbednost dece u vrtićima, i dovesti u red poslovanje te ustanove: dolaske na vreme zaposlenih, kao i broj obroka za decu.

Građani koji su se obratili DS-u kažu da su u pojedinim vrtićima roditelji na vreme obavešteni o uvođenju elektronske evidencije, i da im je tada rečeno da će kartica koštati 120 dinara. Međutim, u većini vrtića roditelji su stavljeni pred svršen čin kada im je uručena priznanica sa cifrom od 220 dinara koju treba da uplate da bi dobili karticu.

Takođe, postojeće savete roditelja – niko nije pitao za mišljenje povodom uvođenja elektronske evidencije. 

Loše strane ovakve evidencije dece u vrtićima su mnogobrojne. Šta ukoliko neko zaboravi karticu na putu do vrtića ili je u nekom trenutku izgubi? Da li to znači da dete neće moći da boravi tog dana u objektu? Da li će dete čiji je roditelj zaboravio karticu, a ipak uđe u vrtić (uz pomoć tuđe kartice) toga dana ostati bez obroka? Što je nezamislivo! 

Niške demokrate  upozoravaju na to da elektronska evidencija objektivno predstavlja još jedno poskupljenje usluga „Pčelice“, i otvara mogućnost za moguće zloupotrebe. Još uvek se nije stišala afera oko cena i usluga vrtića koje su naplaćivane više nego što je zakonom određeno. Građanima nije objašnjeno ni zašto je račun „Pčelice“ često u blokadi, zašto duguje dobavljačima, zašto direktor ne izmiruje obaveze prema zaposlenima za prevoz, otpremnine i jubilarne nagrade. Već, gle paradoksa, sam tuži firmu kojom rukovodi iz istog razloga.

Uvodi se nešto novo za potrebe firme a to plaćaju građani iz već tankih džepova. U ime roditelja čija su deca korisnici usluga „Pčelice“, i svih građana, zahtevamo da znamo koliko je novca potrošeno na uvođenje novog sistema elektronske evidencije.


#   DS   poskupljenje   bezbednost   vrtići   Pčelica PU   jubilarne nagrade
@demokrate @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima