Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DS Niš: Priprema se utapanje niškog aerodroma u sistem Aerodroma Srbije

rssBookmark and Share

Niš 30.03.2018. Južna Srbija Info

Generalni direktor JP AN je potvrdio da je sa cenom od 3 evra po odlazećem putniku za sve pružene aerodromske usluge, nemoguće uspostaviti komercijalno održivi rad, čak i da je broj putnika na godišnjem nivou 1 milion, rečeno je danas na konferenciji za novinare GrO DS u Nišu.

DS Niš: Priprema se utapanje niškog aerodroma u sistem Aerodroma Srbije

Postavlja se pitanje kakve je to planove kratkoročne, srednjoročne i dugoročne usvajala Skupština Grada, jer u planovima stoji da će Aerodrom funkcionisati na komercijalnom nivou. Da li su ti planovi bili lažno predstavljeni, ako direktor kaže da sa cenom od tri evra koja je do sada bila, nemoguće imati komercijalno održivi rad.

U zaključku sa predlogom aktivnosti iz Ministarstva koji je potpisala Zorana Mihajlović stoji da će javno preduzeće Aerodrom Niš u buduće proaktivno, preko nadležnog sektora Ministarstva, obavljati nužne konsultacije prilikom utvrđivanja cena aerodromskih usluga, rutama i drugim pitanjima od značaja za vazduhoplovno tržište Republike Srbije, sve u najboljem interesu grada Niša i državnom interesu. 

Pored toga, direktor Aerodroma Niš, nakon primljenog zapisnika sa zaključcima, sa sastanka iz Ministarstva, obaveštava da navedeni zapisnik sadrži pojedine odredbe, po kojima ukoliko kao direktor JP Aerodrom Niš postupi, može da ugrozi poslovanje preduzeća i ugovorene obaveze sa kompanijama, ne pridržavajući se nadležnosti direktora propisanih Zakonom o javnim preduzećima, Odlukom o javnom preduzeću za aerodromske usluge »Aerodrom Niš«, Statutom Javnog preduzeća za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“ i ostalim planskim i strateškim dokumentima usvojenim od strane osnivača. Ukoliko direktor smatra da će prihvatanjem ovakvih uslova naštetiti preduzeću, zašto ne podnese ostavku? Postavlja se pitanje, da li gradonačelnik Niša kao predsedavajući Gradskim većem, koji je izvršni organ grada Niša, ne želi da iznese nikakav stav i da to radi zbog političih, unutarstranačkih poena, a zaboravlja da je gradonačelnik? Sada taj materijal ide Skupštini Grada. To znači da se vruć krompir prebacuje na odbornike Skupštine Grada. Zbog čega se sve to radi? 

Demokratska stranka, je samo pre nekoliko meseci upozoravala građane Niša, a i gradsku vlast da se priprema potpuno utapanje našeg malog Aerodroma Konstantin Veliki u sistem Aerodroma Srbije, gde postoji opasnost da se izgubi autonomnost. To je naročito došlo do izražaja onog trenutka kada je potpisan tajni ugovor o koncesiji Vlade Republike Srbije i koncesionara. Takođe smo upozoravali da cena aerodromske takse od 3 evra po odlazećem putniku bez subvencija grada dovodi naš mali Aerodrom Konstantin Veliki u nezavidan položaj i da zavisimo kao aerodrom od volje koncesionara. Zašto je ugovor o koncesiji još uvek tajna? Da li se pod tim velom tajni priprema gašenje niškog Aerodroma? 

Još jednom napominjem, da smo sa aspekta kontinuiteta funkcionisanja JP Aerodrom, od 2000-te pa na ovamo pozdravljali povećanje broja putnika sa niškog Aerodroma. Očigledno da to nekome „gore“ smeta, a da se ovde vlast ponaša nezainteresovano. Nije samo pitanje političke (ne)snage ili nezainteresovanosti vlasti u Nišu, nego pitanje zdravog rezona. 

Da li jedno od retko kvalitetnih preduzeća u Nišu, sa aspekta koristi za građane Niša, ali i čitavog regiona treba ugasiti. Demokratska stranka se suprotstavlja tome i ne prihvata podanički odnos niške vlasti prema vlastelama u Beogradu. 

U prilog ovakvom razmišljanju je i stav direktora Regionalne razvojne agencije da grad Niš predstavlja „štetu“ za Republiku Srbiju i da predstavlja samo trošak za državu, odnosno za Vladu. Čija je to Vlada i čijim parama se puni Republički budžet? Da li su tamo i niške pare? 

Stiče se utisak da je i u ovom slučaju reč o unutarstranačkim obračunima, a Demokratskoj stranci su pre svega važni interesi građana Niša, a ne interesi pojedinaca iz aktuelne vlasti. 

Komentara: 0


#   Niš   DS   Zorana Mihajlović   aerodrom   lokalna samouprava   Skupština grada
@demokrate @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima