Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lučić za Insajder: Tvrdnje o falsifikovanju rezultata izbora moraju biti zakonski ispitane

Bookmark and Share

09.04.2017. insajder.net, Južna Srbija Info

Izborni štab Saše Jankovića saopštio je sinoć da su kontrolom 25 biračkih mesta, odabranih slučajnim uzorkom, došli do dokaza da je Aleksandru Vučiću pripisano 964 glasova više nego što je dobio i to tako što su falsifikovani zapisnici.

Foto: insajder.net
Foto: insajder.net

Na osnovu kontrole ovih biračkih mesta iznose sumnju u regularnost celog izbornog procesa. Vučić je u vezi sa navodima Jankovićevog štaba rekao, između ostalog, da će zamoliti RIK da javno broji glasove.

Zoran Lučić, profesor matematike na PMF u Beogradu koji se više od decenije bavi izborima, za Insajder.net navodi da je od presudne važnosti da država u skladu sa zakonom utvrdi da li su birački spiskovi falsifikovani i ko je za to odgovoran jer će u suprotnom glasači izgubiti poverenje u izborni proces i zakonitost.

Štab Saše Jankovića: „Dokazi o neregularnosti izbornog procesa“

U saopštenju izbornog štaba Saše Jankovića navodi se da su od RIK-a tražili uvid u džakove sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mesta odabranih po slučajnom uzorku. Navode da su na ovim biračkim mestima utvrdili brojne neregularnosti, pa i da su zapisnici o rezultatima glasanja na pojedinim biračkim mestima praktično falsifikovani.

„Prostom računicom, dolazi se do zbira po kojem je Aleksandru Vučiću na 25 biračkih mesta pripisano 964 glasa koje nije dobio“, navedeno je na zvaničnom sajtu Saše Jankovića uz prateću dokumentaciju sa biračkih mesta koja su kontrolisali.

Na osnovu tog broja, kako navode u saopštenju, dolazi se do zaključka da je potencijalno na izborima ukradeno 319.000 glasova. Do takve računice došli su na sledeći način:

„Prostom računicom, dolazi se do zbira po kojem je Aleksandru Vučiću na 25 biračkih mesta pripisano 964 glasa koje nije dobio, što prosečno po biračkom mestu iznosi 38 glasova. Ukoliko se ovaj prosek, uzet na slučajnom uzorku, pomnoži sa 8.396, koliko je ukupno biračkih mesta, sledi poražavajući zaključak: Aleksandar Vučić potencijalno je ukrao čak 319.000 glasova!“

Vučić: Zamoliću RIK da glasove broji pred kamerama

Premijer Srbije i novoizabrani predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je da će da zamoli Republičku izbornu komsiju da javno, pogotovo pred kamerama televizije N1, izbroji glasove sa predsedničkih izbora održanih 2. aprila.

Na pitanje N1 kako komentariše navode izbornog štaba Saše Jankovića da je na izborima potencijalno ukrao 319.000 glasova, Vučić je negirao takve tvrdnje i ocenio da je to "notorna glupost",

Dodao je i da on nikada ništa nije ukrao.

Ocenio je i da je matematička računica koju su imali "nije imao ni mali Đokica", a tako nešto “ne bi uradio ni Saša Radulović iz Dosta je bilo”.

Lučić: Računica nije bitna, bitni su dokazi

Zoran Lučić sa druge strane navodi da računica koju je izveo izborni štab Saše Jankovića nije ni od kakvog značaja, ali njihove tvrdnje da imaju dokaze da su zapisnici sa biračkih mesta falsifikovani, što je krivično delo, moraju biti provere u skladu sa zakonom.

„Ono što su oni utvrdili, koliko razumem, da Vučić nije dobio onoliko glasova koliko je navedeno u zapisnicima sa pojedinih biračkih mesta. Dakle neko je falsifikovao zapisnik, nije ništa gurano u kutije. Odgovorne na ovim biračkim mestima je, prema onome što je utvrdio Jankovićev štab, bilo baš briga šta je u kutijama. Bilo je važno samo da sastave zapisnik iz kog se vidi kako je dobar Vučićev rezultat, iako taj rezultat ne odgovara broju glasova u biračkim kutijama“, navodi Lučić.

Uz ocenu da je falsifikovanje zapisnika „apsolutno neoprostivo“, Lučić kaže da je od presudne važnosti da reaguju nadležne državne institucije .

„To mora zakonski da se goni. Vučić lično mora da uhvati ljude koji su falsifikovali zapisnike na biračkim mestima. Ako to ne uradi ova država je u ozbiljnoj opasnosti. To znači da niko ne štiti zakonitosti u ovoj državi. Odlučiti da se ne goni zakonski takva stvar to je apsolutno neoprostivo. Znači da više nikad nećemo imati poverenja u ljude koji sede na biračkim mestima. To znači da džaba izlazimo na izbore. Ako se falsifikuju izborni rezultati, nama izbori ne trebaju. Mi onda džaba bacamo pare na izbore, neka ih falsifikuju i završe taj posao. Ovo mora zakonski da se goni, računica nije bitna“, zaključuje Lučić.

On smatra i da je, ukoliko se utvrdi da je tačno da su zapisnici na pojedinim biračkim mestima falsifikovani, neophodno da se izvrši provera na svim biračkim mestima i da se utvrdi prave činjenice, odnosno pravi rezultati predsedničkih izbora.  


#   Aleksandar Vučić   Saša Janković   Saša Radulović   Dosta je bilo   regularnost   birački spiskovi   krivično delo   insajder portal   predsednički izbori 2017   Izborni štab   Zoran Lučić
@avucic @SasaRadulovich @DostaJeBilo @Insajder_net @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima