Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na jugu Srbije predstoji prestrojavanje vlasti

rssBookmark and Share

Leskovac 04.08.2012. izvor: Danas

Sudeći prema najavama iz republičkih centrala stranaka, nakon vojvođanskog talasa pokušaja prekomponovanja vlasti, na redu je nastavak nakratko prekinute operacije prevrata na „južnoj pruzi“.

Na jugu Srbije predstoji prestrojavanje vlasti

Podsetimo, nakon prvih prećutnih koalicija po modelu republičke vlasti, a zatim i otvorenih najava iz URS-a, takvoj akciji su se pridružili SNS i socijalisti. Međutim, nezavisni posmatrači ovih promena tvrde da kolo vode zapravo naprednjaci, koji gde god ima teorijske šanse za promene pritiskaju svoje sadašnje partnere u republici da raskinu koalicije sa demokratama i pošto-poto formiraju nove osovine vlasti sa ovom strankom.

U takvim pokušajima dešavaju se i do juče nezamislive kombinacije, a u nekim samoupravama lokalni ogranci partija koje su na republičkoj vlasti nevoljno pristaju na prevratnička zadatke, iako su im beogradski šefovi „za vratom“. Ipak, da sila Boga ne moli pokazuje i primer niške opštine Mediana, gde je prekonoć formirana vlast po receptu iz Nemanjine 11.

Da podsetimo tamo je, inače jedino u Nišu, pobedila DS, ali to nije pomoglo da pre dvadesetak dana ova partija i njeni ljudi stanu na čelo komune, već su mesto predsednika opštine dobili oni koji su bili tek četvrti. Zbog toga se u Upravnom sudu vodi postupak koji su pokrenuli odbornici DS u centralnoj i najvećoj opštini u Nišu, jer smatraju da je prilikom izbora predsednika opštine grubo prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi. Oni zahtevaju da sud poništi izbor Nebojše Krstića (URS) za predsednika opštine za koga su glasali odbornici SNS, SPS, URS i DSS jer su ga pratile „ozbiljne neregularnosti i zloupotrebe“.

- Krstić nije izabran u prvom krugu glasanja, a prilikom ponovljenog glasanja svi odbornici su dobili listiće koji su parafirani sa zadnje strane, kako bi se znalo ko je kako glasao, navodi za Danas Dušan Milisavljević, republički poslanik i šef odborničke grupe DS u SO Medijana

- Ponovljeno glasanje nije bilo tajno, kako nalažu zakon i opštinski akti, već su odbornici većine glasali pred Krstićem ili su mu pokazivali svoj listić. Takođe, na odbornike SNS i SPS je između dva glasanja vršen pritisak i prećeno im je, a u njihovo „disciplinovanje“ direktno su se uključili i visoki funkcioneri tih stranaka Aleksandar Vučić i Branko Ružić. Bilo je posebno mučno gledati kako su pojedini funkcioneri SNS fizički i verbalno nasrtali na svoju odbornicu Milu Dimitrijević, koja je pre prvog glasanja javno kazala da ne može glasati za Krstića, jer je on kandidat stranke koja je na opštinskim izborima bila tek četvrta. Ovo je prekrajanje izborne volje i izborna krađa koja veoma liči na onu iz 1996. godine, naglašava Milisavljević.

Lokalni čelnici URS-a ipak tvrde da je izbor predsednika opštine bio legalan i legitiman, jer su listići označeni kako bi se obezbedila njihova sigurnost, stvoreni su svi uslovi da se glasa tajno, ali su odbornici „svojevoljno izabrali“ da to učine pred Krstićem. Oni su dodali da „nije bilo pritisaka na odbornike“, ali da će poštovati odluku Upravnog suda kakva god da bude. U Medijani je, inače, pobedila DS, koja ima devet mandata, dok naprednjaci imaju šest, socijalisti četiri, URS tri, DSS i LDP po dva, a Dveri jedan mandat. Demokrate su imale najveći broj glasova jedino u ovoj opštini. Naprednjaci su pobedili na gradskom nivou u tri, a DSS u jednoj. Vlast na gradskom nivou formirali su SNS, SPS, URS i DSS.

Sličnih previranja bilo je i u Aleksincu. Na sednici Skupštine opštine 24. jula većinu su formirali SNS-URS-SPS-JS, nakon što su prethodno smenili vlast koju su posle majskih izbora napravili DS, DSS, PUPS i JS. Sednici je „prisustvovala“ policija, došlo je do incidenata, a tadašnjem predsedniku Skupštine Milanu Veljkoviću (DS) je pozlilo. U DS, DSS i PUPS tvrdili su da su politički protivnici nudili njihovim odbornicima funkcije, radna mesta ili novčane iznose do pet hiljada evra kako bi trgovali mandatima.

I u Leskovcu je neposredno nakon izbora napravljena koalicija između DS, SPS, Narodne stranke - DSS, Reformističke stranke i URS, ali nije izvesno da će biti i konačna. Opoziciona „Spasovdanska koalicija“, u kojoj je i SNS, najavila je da će „preuzeti vlast“ na narednoj sednici Skupštine grada 27. avgusta. Formiranje skupštinske većine na čelu sa DS odvijalo se uz incidente, zgradu SO „čuvala“ je policija, a novoizabrani funkcioneri upozorili su da se pojedini odbornici vladajuće koalicije i njihove porodice „ozbiljno zastrašuju“ kako bi došlo do promene vlasti. U Leskovac je tada došao i predsednik DS Boris Tadić, koji je osudio pritiske na odbornike.

Što se tiče Pčinjskog okruga, u svih sedam opština konstituisane su lokalne samouprave u kojima vladajuću koaliciju čine SPS i SNS, osim Bosilegrada i Surdulice gde apsolutnu većinu imaju DSS i socijalisti. Moguća je promena koalicione vlasti u Trgovištu, gde je sada na vlasti koalicija SPS sa pet, SNS sa četiri i DS sa šest odbornika, od ukupno 25. Ovde je URS osvojio 10 odborničkih mandata, pa i tu treba očekivati promene.

U Bujanovcu je nova koalicija krenula u raščišćavanje stanja u javnim i drugim preduzećima gde su za sada uočene nepravilnosti, pa saradnja partije Rize Haljimija i SPS može da bude „adekvatno pokriće“ za ono što se ovde radilo u četiri poslednje godine, navode za Danas izvori iz Bujanovca. Najave koje je naš list objavio o promeni vladajuće koalicije i dalje su predmet žestokih političkih rasprava, pre svega što u aktuelnoj ekipi na vlasti učestvuje i Grupa građana „Dr Stojanče Arsić“ sa pet odbornika, koja ujedno ima i sporazum o partnerstvu sa URS.

U lokalnom parlamentu u Preševu koji broji 38 odbornika nema ni jednog prestavnika Srba. Tu je stabilna koalicija na čelu sa Demokratskom partijom Albanaca (DPA) aktuelnog predsednika opštine Ragmijom Mustafom.

 

Komentara: 0


#   Leskovac   Vranje   Aleksinac   SNS   Dušan Milisavljević   Aleksandar Vučić   Medijana gradska opština   Nebojša Krstić   Milan Veljković   Boris Tadić   radna mesta   Branko Ružić   grupa građana
@sns_srbija @dusanorldusan @avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima