Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skupštinska opozicija: Pronaći adekvatnu lokaciju za izgradnju Azila za pse u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 21.07.2022. Južna Srbija Info

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu kojom zahteva da se odustane od izgradnje prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana, na teritoriji opštine Gadžin Han.

Skupštinska opozicija: Pronaći adekvatnu lokaciju za izgradnju Azila za pse u Nišu

Saopštenje prenosimo u celosti..

„Zahtevam od nadležnih da se odustane od izgradnje prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana, na teritoriji opštine Gadžin Han i da se iznađe lokacija za izgradnju Azila na teritoriji Grada Niša, sa svim 
neophodnim uslovima za adekvatno zbrinjavanje životinja“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u 
Skupštini Grada Niša. 

„Odluka da se izgradi prihvatilište u selu Duga Poljana u Gadžinom Hanu nije dobra iz više razloga. U selu nema tehničke vode, ni kanalizacije. Životinje će biti daleko od mreže veterinara i kontrole nadležnih institucija. Postavlja se pitanje ko će raditi i koliko radnika će raditi na održavanju prihvatilišta, s obzirom da to moraju biti stručna lica. Kako će se hraniti psi smešteni u prihvatilištu, odnosno iz kojih sredstava će se nabavljati hrana za životinje. Koliko veterinara će biti potrebno i ko će plaćati usluge i troškove prevoza veterinara, jer se prihvatilište nalazi na lokaciji koja je udaljena 25 kilometara od Niša. 

Za sve navedeno ne postoji adekvatna analiza stručne javnosti kojom će se potvrditi opravdanost izgradnje prihvatilišta“ –istakao je Stanković. 

“Grad Niš na godišnjem nivou izdvaja između 80 i 100 miliona dinara po osnovu naknade štete zbog ujeda pasa i mačaka lutalica. S obzirom da godišnje grad plaća enormne iznose za kazne zbog ujeda pasa lutalica, neophodno je obezbediti azil za napuštene životinje, kako bi se zaštitila bezbednost 
građana. 

„Podnosio sam brojne amandmane na Budžet Grada Niša koji se tiču izgradnje Azila za pse i mačke lutalice. Izgradnja bi koštala, po proceni nadležnih oko 180 miliona dinara.

Regionalni azil za pse zahteva mnogo veća ulaganja, transportne troškove, povećava broj zaposlenih, dok gradski azil uz mnogo manja sredstva i uz pomoć volontera može da se organizuje na mnogo efikasniji način“ – zaključio je Stanković. 

Vojkan Živković, ispred svih niških udruženja za zaštitu životinja, rekao je da su protiv izgradnje prihvatilišta za napuštenje životinje u Gadžinom Hanu jer on ne uspunjava uslove. Podržavamo 
izgradnju Azila, ali gradskog azila koji bi bio u neposrednoj blizini, gde bi ljudi mogli da dođu da posete napuštene životinje kao i udome. 

“Svi mi iz udruženja za za zaštitu životinja smatramo da je najbitnija vakcinacija i sterilizacija, to je prioritet niških životinja, time se smanjuje broj neželjenih legla ali i broj odbačenih štenaca a u perspektivi i broj životinja na ulici. Manji broj životinja na ulici, manji broj problema za građane, a onda u nekoj daljoj perspektivi, uz pažljivo pripremljen plan je rešenje upravo taj gradski Azil, u ovom slučaju sa mnogo troškova po Grad i sa mnogo manje pasa- zaključio je Živković.


#   Niš   Gadžin Han   Miodrag Stanković   Azil za pse   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima