Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stanković: Osloboditi domaćinstva poreza na imovinu

rssBookmark and Share

Niš 29.05.2023. Južna Srbija Info

Odbornik u SG Niša Miodrag Stanković iz koalicije „Niš, moj grad“ rekao je da povećanje poreza opterećuje građane, posebno one sa malim primanjima kojih danas ima najviše, i da se zalaže za potpuno oslobađanje poreza na imovinu kada se radi o domaćinstvima i progresivno oporezivanje na svaku sledeću nekretninu koju građani imaju.

Stanković: Osloboditi domaćinstva poreza na imovinu

„Niška vlast iz godine u godinu uvećava porez na imovinu, kako bi svoju nesposobnost i loše punjenje budžeta pokrila novcem građana.

Prvi problem je sistemski, kada je 2013. godine višestruko uvećan porez na imovinu. Pre nego što je donet Zakon o povećanju poreza na imovinu, govorio sam da je povećanje poreza na imovinu od 300% potpuno neodrživo, ali je ipak sprovedeno u delo.

Drugi problem je to što lokalna vlast svoju nesposobnosti i neaktivnost nadoknađuje konstantnim stepenastim uvećanjem poreza na imovinu iz godine u godinu“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„Porez na imovinu u Nišu veći je za 15% od januara 2023. godine. Izmenjene su i zone za plaćanje poreza, čime su neki građani dobili dobili rešenja za još većim procentom u odnosu na prošlu godinu.

Obrazloženje lokalne vlasti da je povećanje poreza na imovinu posledica povećanja cena nekretnina ne stoji, jer procenat stanovništva koji ima novac za kupovinu nekretnina je zanemarljiv u odnosu na građane koji žive u sve većem siromaštvu“ – dodao je Stanković.

Trebalo bi zauzeti proaktivnu poresku politiku i smiriti neprekidan rast cena nekretnina. Upravljanje javnim finansijama ne znači samo ubiranje poreza, već i preraspodelu prihoda od svih tih nameta“ – dodao je Stanković.

On je dodao da se iz godine u godinu povećava budžet Grada od prihoda poreza na imovinu i da lokalna vlast „živi na grbači naroda“.


#   Niš   Miodrag Stanković   porez na imovinu   Koalicija Niš moj grad
@Mikica_S @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima