Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić o upadu ROSU u Štrpce: Nismo naivni da očekujemo reakciju Zapada

rssBookmark and Share

Prizren 16.03.2022. Tanjug, RTS

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika kosovske policije ROSU u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, jer će Priština reći da je to u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, iako im je cilj sasvim drugačiji.

Vučić o upadu ROSU u Štrpce: Nismo naivni da očekujemo reakciju Zapada

Vučić je prilikom obilaska fabrike "BMTS Tehnolodži" u Novom Sadu rekao i da se trenutno ne vode suštinski pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa, da će ih biti nakon izbora, i izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi.

Aleksandar Vučić je rekao da je cilj Prištine da "očiste" Sirinićku župu, da bi jug Kosmeta bio oslobođen prisustva Srba, da ne mogu tamo da opstanu, a sve prikriveno iza lažne brige za poštenje u odnosu na upravljanje Brezovicom. Kaže da ne očekuje nikakvu reakciju međunarodne zajednice na upad pripadnika kosovske policije ROSU u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, jer će Priština reći da je to u sklopu borbe protiv kriminala i korupcije, iako im je cilj sasvim drugačiji.

"Meni je to sasvim jasno, a da li će i drugima biti jasno, to je druga stvar... A, da li da očekujemo da neko nešto kaže? Nemojte da ste naivni. Davno smo prevazišli taj stepen naivnosti da verujemo da će neko na Zapadu da kaže bilo šta protiv maltretiranja Srba na KiM", poručio je Vučić.

Podsetio je da se sutra navršava 18. godina od pogroma Srba, 17. marta 2004. godine, pitajući koliko je ljudi, za tih 18 godina, odgovaralo, za uništavanje srpskih svetinja i ubijanje ljudi, dodajući da se oni koji su u Beogradu tada ćutali i ništa nisu preduzimali, danas hvale time što su ćutali i ništa nisu preduzimali.

"Ali, to nam je nauk da brinemo da nam se makar u takvoj razmeri, tragedije na Kosovu i Metohiji više ne događaju", rekao je Vučić. 

Pregovori o ceni gasa posle izbora

Vučić je prilikom obilaska fabrike "BMTS" u Novom Sadu da se trenutno ne vode suštinski pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa, da će ih biti nakon izbora, i izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi.

Na pitanje o izjavi direktora "Srbijagasa" koji je najavio početak pregovora sa Rusijom o novom ugovoru oko isporuke gasa, i pitanje kakva je pozicija, šta se može očekivati, imajući u vidu da je Srbija podržala po prvi put sankcije u vezi Ukrajine, Vučić je rekao da su zabrinuti za naše odnose oni koji govore o uvođenju najgrubljih sankcija.

Istakao je da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.

"Što se gasa tiče neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moći će da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu", rekao je Vučić.

Kazao je da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.

"Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas danas bi mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje sa najpovoljnijom cenom", naglasio je Vučić.

Rekao je da ga raduje kada otvara fabrike, pokreće pogone, dovodi investitore, jer je to važno u ovoj situaciji.

Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se suočava zemlja u obezbeđivanju robe.

"Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da da garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada budemo dobro proučili narednih dana obavestiti ljude", rekao je Vučić i dodao da se radi o stvarima koje su plod sankcija EU.

Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno i da će se truditi te cene budu među najnižima na evropskom kontinentu.

Odluka Evropskog saveta biće komplikovana za Srbiju ako ne bude izuzeta 

Predsednik Vučić rekao je da će se posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i "Gaspromnjeft", Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

"Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom saveta. Šefovi vlada EU su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa našim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku", rekao je Vučić.

Naveo je da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa "Gaspromnjeftom", uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

"To će reći, nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas", konstatovao je Vučić.


#   Aleksandar Vučić   Kosovo i Metohija   Štrpce   ROSU policija   Prizren
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima