Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Ukinućemo Zakon o inFormisanju

rssBookmark and Share

21.07.2012. Izvor : Agencija TANJUG |

Vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić najavio je danas da će aktuelni Zakon o inFormisanju biti ukinut.

Vučić: Ukinućemo Zakon o inFormisanju

"Ukinućemo zakon i obezbedićemo slobodu medija, ali to ne znači da ćemo dozvoljavati razbojništvo i kriminal kao što je ovo što se dogodilo sa Politikom" , rekao je Vučić Tanjugu.

Koalicionim sporazumom predviđeno je aktivan angažman na "reFormi regulative koja treba da doprinese stvaranju otvorenog demokratskog društva, obezbeđivanjem uslova za objektivno, slobodno i kvalitetno novinarstvo i ostvarenje ustavnog načela o pravu građana na istinito i potpuno inFormisanje".

U sporazumu je takođe navedeno da će se potpisnice u tom cilju zalagati za borbu protiv cenzure i auto-cenzure u medijima, izmenu zakonske regulative, a naročito Zakona o inFormisanju, Zakon o radiodiFuziji, kao i Zakona o telekomunikacijama.

Njih, kako je navedeno, treba prilagoditi ne samo zahtevima dalje demokratizacije medija, već i savremenim tehnologijama koje omogućavaju bolju inFormisanost građana.

Takođe, potrebno je stvaranje uslova za oslobađanje novinara od političkih pritisaka, ali i pritisaka urednika, vlasnika i drugih centara moći, zaštita prava na privatnost, ljudsko dostojanstvo, čast i ugled u medijskom delovanju, a naročito zaštita dostojanstva dece i zabrana diskriminacije.

Kao poslednja stavka segmenta koalicionog sporazuma o medijima navedeno je onemogućavanje svakog monopola i političke kontrole nad medijima.
 

"U potpunosti ćemo obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima, uz sprečavanje koncentracije vlasništva koja prevazilazi evropske standarde. Na putu dalje demokratizacije društva i medija, strane potpisice ovog sporazuma će sa posebnom pažnjom ponovo razmotriti izveštaj o medijima Saveta za borbu protiv korupcije", navedeno je u sporazumu.

Komentara: 0


#   kriminal
@


 


[ Dodaj komentar ]





Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima