Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Preminula Slađana Milošević, srpska i jugoslovenska "princeza" muzičke avangarde

Bookmark and Share

26.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Umetnički svet izgubio je jednu od svojih najsjajnijih zvezda današnjice, Aleksandru Slađanu Milošević, avangardnu umetnicu i pevačicu koja je obeležila epohu novog talasa osamdesetih godina u Jugoslaviji. Slađana je preminula danas u jutarnjim satima u 69. godini. .

Foto: RTS skrinšot
Foto: RTS skrinšot

Rođena u Beogradu 3. oktobra 1955. godine, Miloševićeva je izrazito mlada stekla svoju slavu. Svoj prvi solo nastup imala je na festivalu „Studentsko ljeto“ u Maglaju, 1974. godine, gde je odmah osvojila Gran-pri. Od tada, njena karijera na muzičkoj sceni je bila nestajući put do uspeha.

Njen proboj na jugoslovensku pop-rok scenu desio se 1977. godine sa hitom "Au, Au". Nekoliko godina kasnije, obeležila je muzičku istoriju sa pesmom "Seksi dama", koja je rušila tabue svog vremena. Sa pesmom "Amsterdam" promovisala se 1979. godine, a 1981. godine učestvovala je na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije.

Sa svojim neobičnim stilom i muzičkim izrazom, Miloševićeva je ostavila neizbrisljiv trag na muzičkoj sceni Jugoslavije. Pesma "Princeza", snimljena 1984. godine, postala je himna njenog vremena.

Osim kao muzička zvezda, Miloševićeva je takođe imala bogat i interesantan život. Poslednje godine provela je u SAD-u, svirajući sa grupom "Baby Sister", a potom se vratila u Beograd 1995. godine.

Datum i vreme sahrane biće objavljeni naknadno.

Aleksandra Slađana Milošević ostaće u sećanju svih onih koji su je slušali i voleli, kao i u istoriji muzike kao jedna od najveličanstvenijih umetnica svog vremena.


#   rok muzika   evrovizija   In memoriam   Slađana Milođević pevačica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima