Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pukla brana kod Medveđe: Jalovina se izlila iz rudnika u vlasništvu Arapa

rssBookmark and Share

Medveđa 22.01.2016. B92, Južna Srbija Info

Više hiljada kubnih metara jalovine i vode sa štetnim materijama izlilo se u reku Jablanicu nakon pucanja brane na jalovištu rudnika "Lece" u selu Gazdara, piše B92.

Foto: B92
Foto: B92

Radnici rudnika uz pomoć teške mehanizacije uspeli su da poprave branu i spreče da jalovina ugrozi više desetina domaćinstava.

Jalovina rude olova, cinka, zlata i srebra koja sadrži otrovne materije prvo je poplavila pogone flotacije a zatim se bujica ulila u reku Jablanicu.

Meštani sela Gazdara ispod brane na nekoliko sati su ostavili svoje domove i prešli kod komšija čije su kuće na vrhovima brda. 

Kod pogona flotacije rudnika "Lece" jalovina se sakuplja u devet mini jezera. Deo brane gde je došlo do izlivanja nalazi se na najvišoj koti najvećeg jezera. 

Rudnik "Lece" bio je vlasništvu šabačkog Farmakoma a nakon uvođenja stečaja pre devet meseci država je upravljanje rudnikom prepustila kompaniji "Life Stone Capital" iz Dubaija. 

U rudniku je zaposleno oko 400 rudara. 

Kolika je pričinjena šteta pogonu flotacije, ali i biljnom i životinjskom svetu, u reci Jablanici procenjivaće se tek narednih dana. 

Izvor: B92


#   Medveđa   Lece   Jablanica   Dubai   Lece rudnik     Jablanica reka
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima