Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NUNS: Skandalozno prekidanje konferencije ministra

rssBookmark and Share

Leskovac 12.06.2014. Beta

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas odluku saradnika ministra prosvete Srđana Verbića da prekinu konferenciju za novinare zbog pitanja koja im se nisu svidela.

NUNS: Skandalozno prekidanje konferencije ministra

Konferencija ministra Verbića juče je u Leskovcu prekinuta zbog pitanja novinara o doktoratu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, za koji trojica stručnjaka tvrde da sadrži brojne plagijate

"Odluka kabineta ministra prosvete Srđana Verbića da prekine njegovu konferenciju za novinare zbog pitanja koje ministru nije po volji skandalozna je i nedopustiva. Ministri i drugi funkcioneri nisu tu zbog sebe nego zbog javnosti u čije ime ih novinari i pitaju", ističe se u saopštenju NUNS-a.

Konferencija ministra Verbića juče je u Leskovcu prekinuta zbog pitanja novinara o doktoratu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, za koji trojica stručnjaka tvrde da sadrži brojne plagijate.

NUNS je izrazio posebnu zabrinutost zbog toga što je šef ministrovog kabineta Nemanja Đorđević, obrazlažući odluku o prekidu konferencije za novinare, rekao da se novinari "nisu držali dogovorene teme o maloj maturi".

"Takvo objašnjenje je skandalozno, budući da podrazumeva da ministar očekuje da ga se pita samo ono što njegov kabinet prethodno najavi novinarima. Nastojanje predstavnika vlasti da javne nastupe svedu na teme i pitanja koja njima odgovaraju, pokušaj je ograničavanja medijskih sloboda", ocenio je NUNS.

Medijima i novinarima se time poručuje da treba da prenose ono što im se kaže, a ne da sami postavljaju pitanja, što je u suprotnosti sa osnovnom funkcijom medija da u ime javnosti traže odgovore na pitanja od javnog interesa, dodaje se u saopštenju.

NUNS je pozvao predstavnike vlasti da prekinu s tom praksom i podsetio da je jedan od njihovih zadataka da obezbede dosledno poštovanje slobode medija i slobode javne reči.

"Prekidanjem konferencija za novinare zbog 'nezgodnih pitanja' medijske slobode se ne šire, nego ograničavaju", ističe Nezavisno udruženje novinara Srbije.


#   Leskovac   NUNS   Nebojša Stefanović   novinari   Srđan Verbić   konferencija   Nemanja Đorđević
@nesastefanovic @sverbic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima