Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U prisustvu ambasadora Egipta, Tunisa i Maroka u Nišu otvorena izložba arapske kaligrafije

rssBookmark and Share

Niš 18.11.2021. Južna Srbija Info

Izložba arapske kaligrafije, autora Aleksandra Stankovića iz Niša, otvorena je u Oficirskom domu u prisustvu gradske većnice Adriane Anastasov, pomoćnice gradonačelnice Niša Jovane Mitić i ambasadora Egipta, Tunisa i Maroka.

U prisustvu ambasadora Egipta, Tunisa i Maroka u Nišu otvorena izložba arapske kaligrafije

Izložba arapske kaligrafije, koja će biti otvorena u naredne dve nedelje, predstavlja deo međunarodne saradnje Grada Niša, rekla je Adriana Anastasov.

Mi smo najavili još na samom početku našeg mandata da ćemo podržavati slobodne umetnike i sve one koji žele da doprinesu kulturnom sadržaju Niša, napomenula je ona.

Ambasador Egipta Njegova ekselencija Amr Aguvejli, zemlje koja je sedište Arapske lige, ocenio je da je izložba impozantna i da arapska kaligrafija jeste „dupla umetnost“ – najpre je vizuelna, jer prvo primetimo crtež, a zatim je to i književnost koja sadrži izabrane  mudrosti.

Mi želimo da u Srbiji promovišemo arapsku kulturu i jezik i prijateljstvo sa Srbijom, rekao je Aguvejli.

Autor izložbe Aleksandar Stanković kaligrafijom se bavi kao autodiktat 10 godina, a još pre trideset godina počeo je samostalno da uči arapski jezik. Izložio je radove arapske kaligrafije nastale u poslednje dve godine čija sadržina jesu zapravo citati iz Biblije i arapske narodne mudrosti. Član je kluba arapskih kaligrafa.

Komentara: 0


#   Niš   izložba   ambasador   Adrijana Anasatasov   Arapi   Egipat   Tunis   kaliografija   Maroko
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima