Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Vranju normalna radioaktivnost

rssBookmark and Share

21.03.2011. Izvor: Beta

Povišena radioaktivnost u Vranju, u odnosu na druga mesta u Srbiji u kojima se vrše merenja radioaktivnosti na svakih 30 minuta, nisu posledica bombardovanja 1999. godine, već je to prirodna radioaktivnost tog grada, izjavila je danas direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Mirjana Radenković.

U Vranju normalna radioaktivnost
Mirjana Radenković je izjavila da stanovnici Vranja nemaju razloga za zabrinutost.

Merenja radioaktivnosti mogu se pratiti na sajtu Ministarstva životne sredine www.ekoplan.gov.rs/src/dodaci/radijacija/index.php i ažuriraju se na svakih 30 minuta.

"Vrednosti koje očitava naš sistem rane najave radijacijskog akcidenta su uobičajene u svim mestima u Srbiji, iako se međusobno razlikuju, to je normalno, jer ta prirodna radioaktivnost zavisi i od sastava tla i od nadmorske visine gde se meri. U Vranju je ta povišena radioaktivnost sigurno postojala i pre bombardovanja i građani nemaju razloga za zabrinutost", kazala je Mirjana Radenković.

Prema njenim rečima, smatraće se da je stanje alarmantno ukoliko dođe do dupliranja radioaktivnih vrednosti koje su uobičajene za neko merno mesto.

"U nekim drugim delovima sveta mnogo su veće te uobičajene doze prirodne radioaktivnosti, najvažnije je da se količina radioaktivnosti u našoj zemlji kreće oko konstantnih vrednosti jer to je prirodni nivo sa kojim stalno živimo, dok značajno odstupanje od uobičajenih vrednosti alarmira na prisustvo neželjenih radionukleida koji mogu biti posledica akcidenta", kazala je Radenković.

Ona je navela da na količinu prirodne radioaktivnosti u zemljištu najviše uticaja ima koliko radionukleida sadrži tlo, pre svega uranijuma 238 i kalijuma 40.

U sredinama gde se beleže konstantno veće vrednosti veća je i prisutnost tih izotopa u zemljištu, ali oni nemaju značajnog uticaja na zdravlje stanovništva, niti postoje preporuke za neku zaštitu.

Sistem rane najave radijacijskog akcidenta u Srbiji obuhvata devet mernih stanica, kod kojih se najveća radioaktivnost konstantno očitavaju u Kosovskoj Mitrovici, sa prosečno 153 nanosiverta na čas i u Vranju sa prosečno 137 nanosiverta na čas.

Obe vrednosti veće su od radioaktivnosti koja se prosečno očitava u Vinči, gde količina radioaktivnosti prosečno iznosi 127 nanosiverta na čas.

Najniža prirodna radioaktivnost očitava se u Beogradu, sa prosečnim vrednostima oko 81 nanosiverta na čas, zatim slede Kladovo i Palić sa 91, odnosno 96 nanosiverta na čas.

Srednje vrednosti radioaktivnosti u Srbiji očitavaju se u Nišu sa 105 nanosiverta na čas, Zlatiboru sa 113 nanosilverta na čas i Novom Sadu sa 117 nanosiverta na čas.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima