Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić prisustvovovao prikazu vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 15.09.2023. Južna Srbija Info

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, obišao je danas prikaz naoružanja, vojne opreme i sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2023“, koji je održan povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Prikazu je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Vučić prisustvovovao prikazu vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u Nišu

Nakon završenog prikaza predsednik Vučić čestitao je ministru Vučeviću i generalu Mojsiloviću, ali i svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i okupljenima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Živimo u ne lako vreme u koje gotovo nikada nema dobrih vesti, ali Srbija je danas mnogo snažnija i mnogo jača nego što je do pre samo nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija, ne samo u vojnom smislu, već i u privrednom smislu i u smislu broja zaposlenih i izgrađenih kilometara puta, pruga, kao i novih bolnica i škola. To je ono čime možemo da se dičimo i to je ono što našoj zastavi, slobodi i našem jedinstvu daje smisao - naglasio je predsednik Vučić.

On je čestitao praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima i Srbima širom sveta.

- Ma koliko granica da nas deli, niko ne može da nam uzme pripadnost istom rodu, to je isti srpski jezik, to je ista srpska trobojka – crveno, plavo, bela. Toga se nikada nećemo odreći i uvek ćemo pripadati istom narodu i sa ponosom to isticati - poručio je predsednik Vučić.

Govoreći o Vojsci Srbije, on je istakao da smo i danas i prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju i da će tek toga biti.

- Nastavljamo da se razvijamo, ogroman novac ulažemo, neproporicionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu. Ali, mi smo jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu, to je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, ali je de fakto u potpunom okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku. Želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci, i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. Dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja, i dičimo se svojom crveno, plavo, belom trobojkom, i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom. Neka živi Srbija i srećan praznik svima - poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon obilaska, zahvalio je na prilici što se još jednom uverio u sposobnost i opremljenost Vojske Srbije.

- Ovo je sasvim nešto drugačije što smo mogli da vidimo u odnosu na ono od pre desetak godina. U ime Republike Srpske i naroda Republike Srpske mogu da izrazim zadovoljstvo činjenicom da Vojska Srbije stabilizuje svoje potencijale, da je spremna i sposobna da odbrani Srbiju, njen narod, njenu teritoriju. Video sam ovde zaista opredeljene, obučene, motivisane vojnike i što je najvažnije video sam ovde opremu koju nemam prilike da vidim nigde na drugom mestu – istakao je predsednik Dodik čestitajući predsedniku Vučiću, ministru Vučeviću i generalu Mojsiloviću i svima koji su uključeni u opremanje vojske.

Na današnjem prikazu u Nišu bili su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Na samom početku prikaza posetioci mogli su da vide izložena pešadijska sredstava KORNET, POLK 9K111 FAGOT, BGA 30mm, bespilotne letelice i dronove, kao i novouvedena sredstva i opremu.

Interesovanje građana, a posebno najmlađih privukli su prikazi borbenih vozila BRDM-2MS, LAZAR, MRAP i MILOŠ, Hamer, demonstracija upravljanja tenkom T-72MS i prikaz borilačkih veština.

Danas su bila izložena i značajnija sredstva ratne tehnike: tenk M-84, BVP M-80A, samohodna haubica 122mm, LAZAR-3, BOV POLO modernizovani, ALAS, MILOŠ i protivazduhoplovna sredstva FK-3, PASARS i PANCIR.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije i pripadnici Vojnotehničkog instituta prikazali su streljačko naoružanje: pištolje, automatske puške, snajpere i sačmarice, kao i malog MILOŠA. Pripadnici 63. padobranske brigade demonstrirali su i rukovanje hladnim oružjem i spuštanje konopcem niz zid.

Posebnu pažnju privukla su sredstva artiljerije NORA B-52, kao i sredstva i oprema roda ABHO.

Pripadnici Vojne policije prikazali su komplet zaštitne i opreme za razbijanje demonstracija, kao i rad sa službenim psima.

Na kraju prikaza, pažnju brojnim posetiocima privukli su pripadnici 63. padobranske brigade koji su izveli spuštanje iz helikoptera pomoću veračkog užeta i atraktivan padobranski skok.

Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave upriličen je i naletom aviona MiG-29, "orao", G-4, kao i helikoptera Mi-35, Mi-17, H-145 i Gazela.

Komentara: 0


#   Niš   Aleksandar Vučić   Vojska Srbije
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima