Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nema divljih svinja zaraženih afričkom kugom u prokupačkom kraju

rssBookmark and Share

Prokuplje 22.02.2019. Južna Srbija Info

-U lovištu Lovačkog udruženja „Toplica“ u Prokuplju nema pojave divljih svinja zaraženih afričkom kugom, a ovo područje spada u red umereno rizičnih područja za pojavu te bolesti, kazao je upravnik lovišta Vladimir Lazić.

Nema divljih svinja zaraženih afričkom kugom u prokupačkom kraju

Prema njegovim rečima, u skladu sa naredbom Ministarstva poljoprivrede o načinu na koji se postupa prema populaciji divljih svinja, koje su najčešći prenosioci ove opasne i veoma zarazne bolesti, Lovačko udruženje „Toplica“ sprovodi preventivne aktivnosti.

Tako se u cilju prevencije preduzimaju sve mere, kako zaštite, tako i ranog otkrivanja eventualno zaraženih životinja.

-Lovočuvari svakodnevno vrše monitoring divljih svinja, obilaze područje na kojima su one nastanjene i u slučaju da primete nešto sumnjivo u njihovom kretanju i ponašanju, preduzimaju propisane mere, kaže Lazić.

Kako je naglasio, na pojavu bolesti kod jedinke može da ukaže njena tromost i usporeno kretanje, ali je najpouzdaniji dokaz pojava više uginulih jedinki kod kojih se analizom tkiva sa sigurnošću utvrđuje zaraženost.

-Naši lovočuvari imaju zadatak i da označe te sumnjive primerke koji se preventivno, radi kontrole izdvajaju iz krda i odstrele, ističe on.
Lazić naglašava da do sada na prokupačkom području nije uočen nijedan sumnjiv primerak, kao i da je broj odraslih jedinki divljih svinja u ovom kraju nedavno redukovan u poslednjoj lovnoj sezoni koja je trajala do 31. decembra prošle godine.

Tada je u organizovanom lovu odstreljeno 60 divljih svinja, čime je ujedno ispunjena i kvota Ministarstva poljoprivrede da se broj divljih svinja u Srbiji smanji za 70 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila pojava afričke kuge, opasne bolesti životinja, na osnovu koje bi se u naredna četiri meseca populacija divljih svinja kod nas smanjila na trećinu.

Taj higijensko-zdravstveni odstrel neće ugroziti njihov opstanak, tvrde iz Ministarstva i navode da je ta mera neophodna kako bi se što više redukovao broj eventualnih prenosilaca virusa afričke kuge.

Kako navode, Uprava za šume kontrolisaće teren, naročito na prostoru Banata, gde su i zabeleženi prvi slučajevi obolevanja.

Komentara: 0


#   Prokuplje   divlje svinje   Ministarstvo poljoprivrede   populacija   Lovačko udruženje Toplica   svinjska kuga   afrička kuga
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}