Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvaranje novih radnih mesta

rssBookmark and Share

Vranje 18.01.2013. Autor: B.Anđelić

U Bujanovcu je na inicijativu filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vranja i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) Opštine Bujanovac održan "okrugli sto" za poslodavce sa teritorije opštine Bujanovac na kome je učestvovalo 26 lokalnih poslodavaca, povodom programa zapošljavanja za 40 nezaposlenih.

Otvaranje novih radnih mesta
U današnjem zajedničkom saopštenju opštine Bujanovac, Programa Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj (PBILD) i NSZ Vranja navedeno je da je "okrugli sto" održan 17. januara sa predstavnicima i vlasnicima 26 malih i srednjih preduzeća iz ove opštine.

Održavanje "okruglog stola" podržao je PBILD program UN koji se realizuje na jugu Srbije, a organizovan je povodom nastavka projekta zapošljavanja ugroženih lica u najproduktivnijem radnom uzrastu (25 - 44 godina) u toj opštini koji će sprovesti NSZ filijala Vranje.

Novčana sredstva u vrednosti od 6,5 miliona dinara obezbedili su opština Bujanovac i PBILD program, a obukama će biti obuhvaćena 40 nezaposlena lica sa registra NSZ Vranje. Projekat će trajati 10 meseci i njegova implementacija počinje 1. februara 2013. godine.

Nezaposlena lica će učešćem u ovom programu dobiti obuku na radnom mestu i šestomesečno zaposlenje, dok će poslodavci dobiti subvencije za obuku na radnom mestu tokom prva tri meseca i za zapošljavanje pozitivno ocenjenih lica tokom narednih šest meseci. Subvencije za obuku i zapošljavanje će biti dodeljene poslodavcima koji se bave obradom drveta, metala, instaliranjem rashladnih i grejnih uređaja i administrativnim poslovima.

Ovim projektom ojačava se privatni sektor opštine Bujanovac i utiče na poboljšanje ekonomskog razvoja, smanjiće se ionako visoka stopa nezaposlenosti u opštini. Privatni preduzetnici dobijaju mogućnost oblikovanja radne snage prema sopstvenim potrebama i potrebama tržišta na koje plasiraju svoje usluge i robu.

Za više detalja o Javnom pozivu NSZ i kriterijumima učešća za nezaposlena lica i lokalne poslodavce potrebno je obratiti se filijali NSZ Vranje i njenim predstavnicima u ispostavi Bujanovac.

PBILD je inicijativa vredna devet miliona dolara koji finansiraju Vlade Norveške, Španije, Švedske i Švajcarske sa ciljem da se poboljša kapacitet stručnih resursa na jugu Srbije za inkluzivni, miroljubivi i održivi razvoj.

U saradnji sa Vladom Srbije i svih 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, tim UN sastavljen od osoblja šest UN agencija - ILO, IOM, UN-Habitat, UNHCR, UNICEF i UNDP rade zajedno kao "Jedan UN" kako bi sproveli PBILD program u period od 2009. do 2012. godine.

Komentara: 0


#   Vranje   Bujanovac   subvencije   okrugli sto
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}