Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jumko iz Vranja ima plan, prodaja ili stečaj?

rssBookmark and Share

Vranje 24.06.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Do kraja maja ističe rok za zaštitu 11 velikih preduzeća u Srbiji od naplate potraživanja. Prema donetoj odluci ova preduzeća do tog roka trebalo je da budu prodata ili da odu u stečaj.

Jumko iz Vranja ima plan,  prodaja ili stečaj?

Priča je u stvari o sudbini između 19 i 21 hiljade zaposlenih u tim preduzećima, kako ne bi doživeli da kao mnogi pre njih, danas pred sudovima traže zarade i pravdu. Među njima je i vranjski Jumko.

Takav je dogovor bio i sa MMFom. Ukoliko ne dođe do prodaje predviđa se stečaj ili bankrot. S obzirom na to da je samo jedno preduzeće počelo proces prodaje, ekonomisti predviđaju da će rok biti produžen, za nekoliko meseci ili do nove godine. Jedan od najvećih poverilaca ovih preduzeća je država, a ona neće pritiskati preduzeća da izmiruju svoje obaveze, kažu ekonomisti. Vrše se i razgovori sa bankama i privatnim poveriocima da ne aktiviraju sredstva obezbeđenja. U takvoj situaciji,  ističu da je  moguće primeniti tri modela za ova preduzeća, a to su: privatizacija putem prodaje, prodaja kroz stečaj ili Unapred pripremljen plan reorganizacije, poznat kao UPPR.  Inače Unapred pripremljen plan reorganizacije podnsi se istovremeno sa predlogom za pokretanje stečaja. Kako nezvanično saznajemo i za Jumko je pripremljen poseban plan, odnosno prekompozicija kapitala, tako da zaposleni ne treba da brinu zbog toga što se približio 31. maj. Na koji  rok je poseban plan za ''Jumko'' nije poznato, ali se predpostavlja da će bar šest meseci biti zaštićen od poverilaca. Ekonomisti ističu da su predviđeni modeli u stvari veštačko održavanje velikih preduzeća i da će ove Kompanije morati da budu prepuštene poslovanju na tržištu. Sa druge strane Fiskalni savet upozorava da će opstanak tih kompanija u vlasništvu države  opteretiti budžet za više od 200 miliona evra, jer gotovo sve firme posluju sa gubicima. Sve ovo ne bi trebalo da znači da preduzeća koja imaju manji broj zaposlenih budu prepuštena sama sebi, a to se dešava. Tu je ''Zavarivač'' , koji je privatizovan, pa raskinuta privatizacija, sproveden socijalni program, a zaposleni tuže za zaostale zarade. Ugostiteljsko preduzeće Vranje još uvek nije privatizovano, iako su svi rokovi za privatizaciju prošli. Preko 60-oro zaposlenih, ne radi oko godinu i po dana iako se vode da su u radnom odnosu. Nema zarada, nema zdravstvenog osiguranja, niti mogućnosti da ostvare bilo kakvu vrstu pomoći. Propada imovina Ugostiteljskog preduzeća, lopovi skidaju lim sa krovova, a u korov je zarasla i imovina, nekada jedine štamparije na jugu Srbije '' Nove Jugoslavije''. Tu je što se tiče statusa situacija jasna, oni su otišli u stečaj, ali mnogi koji su radili u Štampariji, zbog godina nisu uspeli da se zaposle, a za penziju ne ispunjavaju uslove. Što se tiče ''Simpa'', koje je već dobilo finansijsku pomoć države, iako je Akcionarsko društvo,  ima obećanja sa vrha države da će im opet pomoći.
 

Komentara: 0


#   Vranje   Simpo   Jumko   stečaj   Vlada Republike Srbije   Agencija za privatizaciju   Fiskalni savet   1. maj   socijalni program
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima