Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Navodnjavanjem do većih prinosa u vinogradarstvu

rssBookmark and Share

Prokuplje 17.09.2017. Južna Srbija Info

Zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa predstavnicima kompanije “Avital” iz Izraela u Srbiji obišao je poljoprivredna gazdinstva Zorana Stankovića u Resincu , Dragana Maletića u Velikoj Plani i vinariju “Toplički vinogradi” u Gojinovcu

Navodnjavanjem do većih prinosa u vinogradarstvu

Predstavnica izraelske kompanije Olivera Lukačević poljoprivrednicima je govorila o rezultatima u poljoprivrednoj proizvodnji koji se ostvaruju ugradnjom sistema za navodnjavanje.

- Nema ozbiljne, dobre i kvalitetne proizvodnje bez dobrih sistema za navodnjavanje. Da bi bili konkurentni na tržištu i proizveli kvalitetnu hranu, pored svih agrotehničkih i zaštitnih mere, neophodno je i navodnjavanje oranica i  voćnjaka, izjavila je ona istakavši da su  u proteklih 15 godina na teritoriji Srbije realizovali oko 400 projekata.

Prema njenim rečima naša zemlja ima ogromno bogatsktvo u vodama koje nije dovoljno iskorišćeno u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Lukačevićeva je navela da su u Toplici pre tri godine  ugradili sisteme za navodnjavanje samo u selu Grudaš-opština Žitorađa na površini od 37 hektara.

- Posledice suše na teritoriji prokupačke opštine su evidentne i ogromne.  Zbog toga je neophodno da naši poljoprivrednici na jedan sistemaski, organizovan i naučno dokazani način krenu sa ugrodnjom sistema za navodnjavanje na teritoriji prokupačke opštine, rekao je Paunović istakavši da je resorno ministarstvo i za ove nemene izdvojilo velika sredstva  kao i pomoć za dodelu subvencija registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.  

Komentara: 0


#   Prokuplje   Žitorađa   Miroljub Paunović   vinogradi   navodnjavanje   Toplički vinogradi   Olivera Lukačević   Avital Agro   Goinovac
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima