Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rekordni prinosi pšenice u najkraćoj žetvi na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Leskovac 20.07.2011. Autor: Danilo Kocić, Izvor: gradleskovac.net

Nikada se u poslednjih desetak godina nije dogodilo da žetveni radovi budu završeni za desetak dana i nikada nije zabeleženo da za to vreme kiša ne prekine žeteoce!

Detalj iz okoline Leskovca: kombajneri nisu uvek poštovali dogovor
Detalj iz okoline Leskovca: kombajneri nisu uvek poštovali dogovor

Upravo povoljni vremenski uslovi, bez obzira na dobre prinose, uticali su da žetva bude kratka! – kaže dr Miodrag Đorđević, savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Leskovcu.

Po oceni ovog izuzetnog stručnjaka, ratari mogu biti zadovoljni i prinosima i ponuđenom cenom od 20 dinara kako u Leskovcu, tako i u ostalim žitorodnim krajevima, u opštinama Lebane, Bojnik i Vlasotince. U Medveđi se pod pšenicom našla simbolična površina oranica, a u Crnoj Travi, zbog nadmorske visine koje doseže i više od 1.100 metara, pčenica se ne uzgaja.

U ževene radove, od 330 registovanih kombajna, angažovano je 250, a cene kombajniranja su bile za pet odsto više nego lane i kretale su se od 12.000 do 15.000 dinara po hektaru. Registrovano je i nepoštovanja dogovora, naročito na ,,sitnim’’ parcelama, ali su ratari bili prinuđeni na svojevrsnu ,,ucenu’’, jer su se bojali da im rod ne propadne!

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, prinos od oko četiri hiljade kilograma po hektari je za oko 15 odsto viši od višegodišnjeg proseka, a na teritoriji opštine Leskovac ukupan rod hlebnog žita procenjuje se na oko 40.000 tona, što poslednjih godina nije zabeleženo.

Komentara: 0


#   Leskovac   Vlasotince   Bojnik   Lebane   pšenica   žetva   Miodrag Đorđević   vremenski uslovi
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima