Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Crna Biserka

Bookmark and Share

04.04.2014. Rajko Nedić

Nisu problem samo Sonja Biserko i njoj slični. Sami smo krivi što smo dozvolili da takvi vode glavnu reč u ovoj državi

Crna Biserka

Naši su biseri rasuti po celom svetu. Ovde se radi o biseru, crnom biseru sa ovih prostora - Sonji Biserko. Njen NVO opus, započet pre dvadesetak godina, ovih dana kulminirao je svedočenjem u Hagu. I to kao svedok tužioca, države Hrvatske. Bez obzira na to kako je i koliko naša zemlja umešana u zločine u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, sramno je što je ova žena svedočila protiv Srbije. I način na koji je to uradila.

Svima je odavno jasno čemu su služile i još služe pojedine NVO. Od početne, dobre i plemenite ideje o zaštiti ljudskih prava, svojevrsnim kontrolorima vlasti, građanskoj opciji, postale su vremenom siva eminencija našeg društva. Ušle su zapravo u svoju suprotnost. Danas i običan čovek bukvalno treba da vodi računa šta priča, jer se lako može naći na udaru ovih moćnih i uticajnih organizacija u svim strukturama društva, pa i same države. Oni mogu da kažu šta hoće i ako ih, ne daj bože, kritikujete ili niste istomišljenik, odmah daju znak za uzbunu ili vam prikače neke etikete.

Znamo već koje. Inače, služe se opasnim zamenama teza i teškom demagogijom.

Pretvaraju sve u jednoumlje, ono protiv čega su se na početku borili. A neki su za to bili i danas su debelo plaćeni. Znamo već kako.

Sonja Biserko, predvodnik ovog korpusa, ispala je veći Hrvat od Hrvata u (iz)laganju u Haškom sudu. Ne samo da je ocrnila svoju državu i pljunula po žrtvama i porodicama već je svojim "briljantnim" i "od bisera" nastupom iznenadila i najveće hrvatske ekstremne desničare i "pravaše". Tvrdila je inače ova diplomirana ekonomistkinja i baratala istorijskim činjenicama i ono što ni Hrvati nisu izneli u svojim izlaganjima. Svedok tužioca nadmašio je i samog tužioca! Pa ovako nešto nisu očekivali ni Hrvati. "Rasturila" im je napad i koncepciju, "skinula" je i bana Jelačića sa konja i krenula - na Srbiju. Verujem i da je njima bilo neprijatno kada su čuli nebuloze poput onih da je Srbija decenijama ranije pripremala cepanje SFRJ, da nijedna druga država nije razmišljala o odvajanju i odlasku iz Jugoslavije osim Srbije, da je Srbija oduvek negirala prava Makedoncima, Hrvatima... Da je vodila krstaški rat protiv Jugoslavije?! Malo ko bi u svetu imao savesti da svedoči u sporu protiv svoje zemlje. A upravo to je izjavila Sonja - da je baš glasala po savesti.

Ali nisu problem samo Biserko i njoj slični. Sami smo krivi što smo došli u ovu situaciju i dozvolili da takvi vode glavnu reč u ovoj državi, i to bez ikakvih posledica. Mogu da zamislim kako bi ovako sramno izlaganje prošlo u nekoj drugoj zemlji. Naravno da treba da postoje NVO i da izlažu svoje stavove, pa čak i one koji nisu prijatni i koji nas bole. I koje možda nećemo ili ne želimo da čujemo i prihvatimo. Da su i naši sunarodnici izvršili teške zločine. Ali ovakvo ponašanje je prekršilo svaku meru. Ne treba ni da čudi, kakva nam je država, gde se ne zna ko pije, a ko plaća.

Glasnogovornici belosvetskih moćnika odavno su nas uzjahali. Ali tu se bar zna ko plaća. Zato i nema onoga za šta se navodno zalažu. Da su sve žrtve jednake.


Rajko Nedić

Komentara: 0


#   Rajko Nedić   Sonja Biserko
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima