Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li južnjaci dovoljno štede?

Bookmark and Share

Niš 07.10.2022. Nikola Stojanović

Južna Srbija je još jedan, prelepi, deo naše zemlje koji poseduje banje, jezera, istoriju, kulturu, arheološka nalazišta, tradiciju, ljubav prema hrani i čuveni južnjački temperament koji voli pesmu, igru i štednju.

Da li južnjaci dovoljno štede?

Upravo ovo poslednje pokazuje kako se naši sunarodnici snalaze i pronalaze bolje načine za prikupljanje sredstava za kasnije trošenje – dinarsku štednju i tako, svima nama mogu biti primer kako se pametno raspolaže mesečnim budžetom.

Učimo od najboljih!

Južnjaci sa pravom vole da štede

Više ne važi ona izreka „što južnije – to tužnije“ jer se južna Srbija polako razvija zahvaljujući velikim fabrikama, ali i malim biznisima koji su pravi motor razvoja jednog područja. Pa ipak, nije uvek bilo tako.

U južnoj Srbiji se prepliću narodi i nacionalnosti, vere i običaji i to dosta govori o jednom hrabrom narodu koji ima istoriju vrednu svakog poštovanja! Mi ih prepoznajemo po karakterističnom govoru, ali oni u sebi nose bogato nasleđe oblikovano vekovnim teškim životom.

Tokom vremena su postali prepoznatljivi po tome što vole da štede, ali to im je i pomoglo da se prilagode i uvek imaju dovoljno.

Takav način razmišljanja koriste i sada, ali slamarice menjaju bankama, a dukate štednjom u dinarima.

Kada je dinarska štednja korisna?

Svaki oblik štednje je dobar, ali dinarska štednja donosi najveću kamatu i neke druge posredne koristi zbog čega bi svako trebalo da je izabere.

Dinarska štednja je stimulisana od strane Narodne banke i zato svaka banka daje najveće kamate baš na ove iznose. Dinar je stabilan i drži svoju vrednost na istom nivou pa je i logično štedeti u domaćoj valuti.

Narodi na jugu Srbije biraju i dugoročan oblik dinarske štednje kao način da se dobije maksimalna kamatna stopa i zaradi najviše, ali i da novac bude bezbedan u bankama od nenamenskog trošenja ili krađe.

Kada se završi period oročenja, južnjaci podižu svoja sredstva i mogu odmah da ih troše, nema konverzije stranih valuta, nema dodatnih gubitaka… Upravo se ovde vidi njihova dosetljivost i sposobnost da od jednog dinara naprave dva.

Štednja ne znači odricanje

Današnji oblici štednje se prilagođavaju zahtevima klijenata pa tako, uplaćuje se iznos po želji i samostalno bira period oročavanja.

Neke banke odobravaju i delimično povlačenje sredstava tokom period oročenja, besplatno dobijanje i drugih usluga banke kao što su pristupi drugim računima što je korisno i za korisnike i za banku.

Za najbolje rezultate trebalo bi kombinovati više načina štednje, pa tako osim oročene dinarske štednje bilo bi dobro imati i štednju po viđenju koja će doneti nižu zaradu, ali su sredstva uvek na raspolaganju i kamata se ne gubi.

Pravilnim raspoređivanjem mesečnih troškova će se uvek pronaći nekoliko hiljada dinara koji se mogu odvojiti za štednju. To je onaj iznos koji bi davali za kredite, za rate i vraćali pozajmice, a mnogo se više dobije jer se ne plaća kamata.

Svi trebamo da se ugledamo ja južnu Srbiju i to kako uz pomoć dinarske štednje i zarađuju i štede. Mudrim izborima će se prevazići svaka neprilika, a sredstava će biti dovoljno za sve redovne i vanredne izdatke i to bez kredita i pozajmica. Tako se pravilno vodi jedan budžet.


#   Niš   banke   ekonomija   štednja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima