Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koliko je južnjacima važna kamata na štednju i šta možemo da naučimo od njih?

rssBookmark and Share

Niš 15.03.2023. Nikola Stojanović

Naši sunarodnici iz južnog dela Srbije su poznati kao racionalne i odgovorne osobe koje vole da štede.

Koliko je južnjacima važna kamata na štednju i šta možemo da naučimo od njih?

Odavno su slamarice zamenjene štednjom u bankama jer oni znaju kako da ostvare najveći prihod, ali je odlično pitanje – koliko im je važna kamata na štednju pa da ostvare maksimalnu korist?

Južnjaci su više nego štedljiv narod i to su ih naterali viševekovni teški uslovi života. Sada se stvari menjaju, otvaraju se fabrike, radnih mesta je više, ali oni ne zaboravljaju ušteđevinu. 

Čak šta više, prema statistici, građani razvijenijih zemalja imaju naviku da štede mnogo više nego one zemlje u razvoju, a to govori dosta o pravilnom raspolaganju finansijama kod građana u ovom delu zemlje.

Koliko je kamata na štednju važna pri odabiru banke u južnim opštinama?

Svakome se čini da je kamata na štednju najvažniji faktor pri odabiru modela za štednju, ali zapravo to nije baš tačno.

U južnoj Srbiji su otkrili da jako puno faktora utiče na konačan iznos prihoda pa svaki činilac važan pri donošenju odluke u koju banku treba uložiti.

Oni su uvideli da je važan i odabir valute i rok štednje, ali su korisni i drugi uslovi koji pomažu da iako kamata na štednju nije najviša, ona ipak donese konačnu najveću zaradu, evo i kako.

Južnjaci vole fleksibilne uslove

Pokazalo se kao izuzetno tražena opcija kada se dobiju fleksibilni uslovi štednje tj. kada se štednja prilagođava svakom korisniku.

Kamata na štednju je jasno naznačena, ali odlično je kada nema minimalnog iznosa visine štednja, ali i kada kod oročenih vrsta postoji mogućnost i delimičnog povlačenja sredstava.

Tu se ogleda iskustvo južnjaka koji znaju da je bolje da po nekad izaberu model štednje koji će doneti nešto nižu zaradu, nego stroge uslove zbog kojih često ne dođe do ispunjenja ugovora i ostaje se bez kamate potpuno.

Digitalizacija je postala svakodnevica pa je tu uvek cenjeno i kada se dobijaju besplatno otvoreni računi, pristup elektronskom bankarstvu i povoljnija ponuda ostalih ponuda banke.

U kojoj valuti naši građani štede?

Narodna banka podstiče štednju pa je u svakoj poslovnoj banci štednja u dinarima viša u odnosu na štednju u devizama.

I tu su mnogi obazrivi jer iako postoji trošak konverzije, južnjaci kalkulišu pa računaju da li će kasniji novac koristiti u devizama ili dinarima. 

Ono što je sigurno je to da našoj valuti apsolutno veruju jer se pokazala stabilnom i čuva vrednost dugo vremena, a sve globalne fluktuacije utiču na sav novac pa najsigurnijeg izbora nema.

Ipak, oni biraju banku jer je u njoj novac osiguran od strane državae i vratiće se ako bilo kojim slučajem ona upadne u problem. Zvuči neverovatno, ali oni više veruju štednji nego ulaganju u nekretnine, vozila ili drugi način čuvanja viška sredstava, a do tog zaključka su došli zato što svaki detalj razmatraju pri odluci.

Kamatna stopa na štednju je samo deo celokupne odluke o izboru banke za ulaganje novca. Kada pronađu onu koja ima odlične uslove, visoku kamatu i ljubazno osoblje, tu ćete pronaći najviše naših južnjaka koji štede.

Učimo od najboljih, proverite ponudu i deponujte novac na pravo mesto – u najbolju banku.


#   Niš   banke   kamata   štednja
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima