Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tanjug javlja da imate lobotomiju

rssBookmark and Share

01.11.2013.

Mediji ovde nisu četvrta grana vlasti. Mediji su ovde samo kopir-aparat za Tanjugove vesti

Tanjug javlja da imate lobotomiju

Mnogo volim kad u novinama pročitam šta Tanjug javlja. Naročito kad jave da je neki političar nešto rekao. A kad izjava (osim što je šuplja) bude još i nepismena – kud ćeš veće radosti!

Tako nam je Tanjug pre nekoliko nedelja javio kako vlada sprema jedan „optimalniji i ozbiljniji budžet”, a svi mediji redom preneli su ovu značajnu vest: „Imaćete priliku da vidite da postoji način da budžet za narednu godinu bude optimalniji i ozbiljniji nego što je bio ove godine”, izjavio je predsednik skupštine i potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović.

Na stranu sad to što je Stefanović glasao za taj neozbiljni prošlogodišnji budžet, a sad ga se tako olako odriče. Mene više brine to što predsednik srpske skupštine tvrdi da će ovaj budžet biti „optimalniji“ od prethodnog! Pismenom svetu u tom trenutku ne preostaje ništa drugo nego da se postidi umesto osobe koja to izjavljuje. Jer, optimum je stanje koje se ne može poboljšati, pa ništa ne može biti optimalnije od optimuma (niti maksimalnije od maksimuma – ili minimalnije od minimuma, čisto da dodam). Ovi srednjoškolski matematički pojmovi uče se u svim školama u Srbiji, pa stvarno nema opravdanja – ni za te političare, ni za Tanjug ni za medije koji prenose ove izjave.

Sad, jasno je da ne može Tanjug da menja nečiju izjavu, to ne bi bilo zgodno. Recimo, kad predsednik Srbije (baš prvog aprila, tako je ispalo) potvrdi nameru vlade „da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje“. Ili kada premijer Dačić objavi nameru „da se sa sindikatima pronađe najoptimalnije rešenje za racionalizaciju“. Ili kad već pomenuti predsednik skupštine izjavi da bi „najoptimalnije za našu zemlju“ bilo to da Vučić bude premijer – kud sad novinari tu da intervenišu? Ipak je ovo zlatni trougao – predsednik države, predsednik vlade i predsednik parlamenta, ko bi njihove izjave ispravljao, razmišljam...

Mada se i to desilo, istini za volju. Najpre je Tanjug objavio izjavu predsednika Nikolića o tome kako je povoljna okolnost to što će on i američki predsednik biti u Rimu „povodom beatifikacije novog poglavara Rimokatoličke crkve“ (Tanjug, 18. mart), kad nastade kikotanje po Srbiji – kud živog čoveka da beatifikuju, što će reći – da ga proglase svecem? Ozbiljniji mediji, uključujući našu „Politiku”, odmah su reč „beatifikacija“ zamenile rečju „inauguracija“ – te je stvar polako počela da pada u zaborav.

I dobro, evo, neću dalje o tome. Koga interesuje, eto mu „Gugla“ i interneta, sve se tamo može pronaći. Uostalom, mnogo se veći apsurd dogodio pre dve nedelje kada je Tanjug javio, a svi srpski mediji, kao opčinjeni, slepo preneli izjavu ministarke zdravlja o tome da nestašice stentova, veštačkih kukova i zalistaka nisu finansijske prirode – nego administrativne. Pa koje druge prirode može biti nestašica stentova? Da ih nije pogodila suša? Ili poplava? Za šta služe ministri nego da rešavaju administrativne probleme?

Ali ministarka nema nameru ništa da rešava, evo šta kaže: „Direktori tih ustanova (u kojima su nestašice) moraju više međusobno da komuniciraju kako bi rešili neki problem.“ A ako ne budu hteli, šta onda? Koju je kaznu ministarka najavila za one koji ne komuniciraju? Je li propisala uredbu o tome kako mora da izgleda ta komunikacija? Nije, naravno – i zašto bi? Pravi problem predstavlja ova godina (koja je delikatna) i šta je sad tu ministarstvo krivo: „Ova godina jeste delikatna, jer i u zdravstvu mora da se sprovodi Zakon o javnim nabavkama, tako da postoje mala nesnalaženja.“

I niko u medijima da upita – šta ćemo sa onima koji su zbog ovih „malih nesnalaženja“ pretrpeli ozbiljne muke ili, daleko bilo, platili ih životom – zar taj svet nije zaslužio da se ministarka zbog toga javno izvini ili makar da preuzme odgovornost za ovakve gafove u svom resoru?

Naravno, to se nije desilo – niti se ministarska izvinila, niti je nju bilo ko iz medija na to javno pozvao. Jer, mediji ovde nisu četvrta grana vlasti, pa upravo time da se bave. Ovde su mediji samo kopir-aparat za Tanjugove vesti, bile one nepismene, šuplje, zlokobne... nema razlike.

I kad sutra u medijima osvane naslov „Tanjug javlja da imate lobotomiju – zakazanu (recimo) za sredu”, ne nadajte se da ih neko iz medija barem upita – za koju sredu.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Danica Popović


#   predsednik   Nebojša Stefanović   predsednik Srbije   8. mart   Danica Popović
@nesastefanovic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima