Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miodrag Stojković: Nadam se da ću znanje sa Harvarda što pre da donesem u Leskovac

rssBookmark and Share

Leskovac 01.10.2019. RTS, FoNet, N1

Odlazak doktora Miodraga Stojkovića u Ameriku u maju ove godine izazvao je brojne polemike, prenosi Radio-televizija Srbije.

Miodrag Stojković: Nisam napustio Srbiju
Miodrag Stojković: Nisam napustio Srbiju

Jedan od vodećih svetskih genetečara Miodrag Stojković poručio je sa Harvarda da rodni Leskovac i Srbiju nije napustio, već da je otišao po malo znanja kako bi njegov rad na polju steriliteta bio još uspešniji.

Ponuda vodećeg svetskog univerziteta da dve godine vodi projekat o mogućnosti primene matičnih ćelija u lečenju steriliteta ne propušta se, poručuje ovaj naučnik.

"Želja da budem na izvoru te nauke je u ovom trenutku pobedila i ja sam sad trenutno na Harvardu sa velikom nadom da sve to znanje što pre donesem u Leskovac", rekao je Stojković.

Naučnik koji je prvi u svetu klonirao ljudske matične ćelije u medicinske svrhe, posle rada u prestižnim istraživačkim centrima bez mnogo razmišljanja odlučio se na povratak.

Dokaz da je napravio dobar korak su bebe začete u Leskovcu.

Panoi sa fotografijama koje stižu iz celog sveta postaju pretesni.

"Ja sam uvek bio da neko kada ode negde u inostranstvo pokupi što više tog znanja i to znanje donese kući", rekao je Miodrag Stojković.

Dodaje da, ipak, ostaje žal za Bankom matičnih ćelija, a koliko je važno da je Srbija što pre dobije, kaže, potvrđuje nedavno gašenje banke u Švajcarskoj gde su mnogi naši građani čuvali svoj genetski materijal.

Komentara: 0


#   Leskovac   Miodrag Stojković genetičar   Harvard
@MioStojkovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima