Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pirot ostaje bez socijalnih radnika?

rssBookmark and Share

Pirot 26.02.2014. RTS

Na evidenciji Službe za zapošljavanje u Pirotskom okrugu trenutno nema nijednog socijalnog radnika.

Pirot ostaje bez socijalnih radnika?

Od onih koji sada rade, u narednih nekoliko godina u penziju odlazi desetak, zbog čega je Udruženje socijalnih radnika uputilo apel opštinama da stipediraju studente na smeru socijalni rad i socijalna politika Fakulteta političkih nauka.

Jovana Božilović iz Pirota, studentkinja završne godine Fakulteta političnih nauka, na smeru za socijalni rad i socijalna politiku, verovatno će posao dobiti čim završi fakultet. Smatra da se njeni vršnjaci teško odlučuju da studiraju socijalnu politiku, jer je to izuzetno odgovoran poziv.

To je profesija od koje se ne možete obogatiti, kaže Jelena: "U suštini veliki broj mladih ljudi želi da uspe u životu, da dobije što više, da ima mnogo para. Ovo je profesija koja je jedna od najstresnijih, bavi se ljudima kojima treba zaista velika pomoć."

Centru za socijalni rad u Pirotu trenutno nedostaju dva socijalna radnika, a do juna biće upražnjeno i treće radno mesto. Pored toga što, kako tvrde, njihov rad nije društveno priznat, položaj socijalnih radnika sve je teži.

"Posla je sve više", ističe Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad. "Taj posao nije adekvatno nagrađen, onoliko koliko radimo i koliko imamo stranaka, i sve to udaljava mlade ljude od pomisli da studiraju socijalnu politiku i socijalni rad."

Da se ne bi dogodilo da ostanu bez stručnjaka, Udruženje socijalnih radnika Pirotskog okruga, uputilo je apel lokalnim samoupravama da stipendiraju buduće socijalne radnike.

Centri za socijalni rad ne mogu da rade ako nemaju socijalne radnike, naglašava predsednik Udruženja Nikola Božić: "To je osnovni kadar. Njihov posao nisu samo materijalna davanja već mnogi drugi složeniji problemi pojedinaca i porodice."

Apelu se za sada odazvala jedino opština Pirot, koja je već raspisala konkurs za stipendiranje deficitarnih zanimanja. U Udruženju socijalnih radnika pozivaju i mlade da se opredele za ovaj poziv, jer pored toga što je plemenit omogućava i brzo zapošljavanje.

Komentara: 0


#   Pirot   Centar za socijalni rad   Marija Vasić   radno mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima